پاسخ به سوالات مالی , اداری و راهنمایی های اداری
[box type=”shadow” ]مخابرات ما- گذشته از گفتگوهای عادی و روزمره, گاهی سوالات خاصی دارید که باید با تحقیق , جستجو و مشاوره پاسخ داد. این دسته از سوالات را اینجا مطرج کنید. کارشناس اداری سایت مخابرات ما سعی میکند پاسخ سوالات شما را تهیه کند.
اگر پاسختان کوتاه باشد در پاسخ کامنت و در زیر آن پاسخ داده میشود.اما اگر به مستندات نیاز داشته باشد و یا پاسخ کوتاه نباشد, در میان مطالب و نوشته های سایت پاسخ خود را خواهید یافت.[/box]
2993700cookie-checkپاسخ به سوالات مالی , اداری و راهنمایی های اداری
مثل اینکه این قسمت تعطیل شد کسی جوابگوی سوالات اداری مالی نیست؟
چرا بابا! می آیند! نگران نباشید.حالا اگر کمی دیر تر شد شما ببخشید!
سلام باشه حالا یه فکری می کنم.
سلام
سردبیر محترم،همکاران گرامی و علی آقا عذرخواهی مرا به دلیل تعویق پاسخ ها پذیرا باشید.
علی جان
در خصوص تخصصی یا غیرتخصصی شغل، سئوال می کنم تا جواب درستی ارائه داده باشم.
ضمن عرض سلام و خسته نباشید خدمت سردبیر محترم و گرامی.
اینجانب کارمند رسمی با بیمه خدمات درمانی دقیقاً با خدمت سربازی 20/10/93 بازنشست میشوم. آیا نیاز به تکمیل و امضاء فرمی که تا یکماه به بازنشستگی مانده ضروریست یااینکه فرم تکمیل و امضاء نکنم؟ تشویقی بازنشستگی به من تعلق نمیگیرد؟ آیا بعد از این تاریخ حکم بازنشستگی برایم صادر میشود؟ یا نه؟ وضعیت برایم چگونه میباشد؟
با کمال تشکر از سردبیر باحوصله و واقعاً زحمت کش. خدا قوت
سلام
همکار عزیز ، از قدیم گفته اند صلاح مملکت خویش خسروان دانند.
ولی نظر من این است که فرم را تکمیل و انشاالله با دریافت پاداش تشویقی بازنشسته شوید.
در مورد سئوالات پایانی شما ، متأسفانه با غیرشفاف عمل نمودن مسئولین و عدم صدور احکام بازنشستگی متقاضیان در انتظار ، پاسخ قاطعی نمی توان ارائه کرد.
مسلم آذرگون
فرستاده شده در ۱۳۹۳/۰۸/۰۹ در ۱۹:۱۰
سلام. اینجانب از کارکنان ۹ درصدی مخابرات می باشم. ۲۶ سال سابقه بیمه خدمات درمانی و شرایط سختی کاردارم. ۴ سابقه پرداخت بیمه کارگزاری دارم. اکنون به درخواست شرکت مخابرات بوشهر کل سابقه ای که در سازمان تأمین اجتماعی داشتم به سازمان بازنشستگی منتقل شد، ولی سازمان بازنشستگی از پذیرش سوابق اینجانب امتناع میکند.
لطفاً مرا راهنمایی کنید. در ضمن ۱ سال سابقه حضور در جبهه نیز دارم.
همکار عزیز سلام ، لطقاً واضح تر و به تفکیک سنوات خدمتی خود را بنویسید.
کل سابقه تأمین اجتماعی منظور چند سال و نوع کارگاه چگونه درج شده است؟
شرایط سختی کارتان را هم توضیح دهید.
پاسخگوی عزیز
از اینکه یک سره به سوالات پاسخ دادید تشکر میکنم
امیدوارم کسالتتون کامل خوب شده
با سلام
بنده کارمند مخابرات استان تهران هستم و قصد انتقال به استان اردبیل دارم. از سردبیر محترم و همکاران گرامی درخواست دارم در خصوص تفاوت ردیفهای حقوقی و مزایا در این دو استان را اگر اطلاعاتی دارند بفرمایند. آیا به نطر اساتید محترم از نظر دستمزد تفاوت زیاد است یا با توجه به شرایط زندگی هر دو محل به صرفه است.
سلام
همکار عزیز
همواره نقل و انتقال همراه با ضرر و زیان هایی می باشد که در مجموع با توجه به شرایط کلی ممکن است به صرفه و صلاح فرد باشد .شاید از نظر حقوقی ، مزایایی را از دست بدهیم ولی در مقابل آرامش روحی و روانی که بدست می آوریم توجیه ضرر و زیان می باشد.
تفاوت هایی که وجود دارد چون به شهر کوچکتر منتقل می شوید برای مثال ،هزینه های مسکن و ایاب و ذهاب کاهش می یابد ولی هزینه های زندگی در شهرستان ها کمتر از تهران می باشد .
باسلام خدمت سردبیر محترم
میگم پرونده مصاحبه تان با آقای فیضی بسته شد؟ آیا چیزی هم عاید گردید و نتیجه مثبت و قابل ذکری گرفته شد؟
سلام همکار عزیز. آیا اشخاص بیمار که بالای 30 سال خدمت کرده اند و در مشاغل تخصصی مشغول بکار می باشند می توانند تقاضای بازنشستگی کنند؟ منظور بازنشستگی است نه از کار افتادگی.
و اگر از شغل تخصصی به شغل غیرتخصصی تغییر بدهند قانون به چه صورت در مورد این افراد تصمیم می گیرد؟
سلام
همکار عزیز فرد مشمول بازنشستگی باید حداقل سن 50 سال را داشته باشد ولی برای افراد بیمار ، رأی کمیسیون های پزشکی تعیین کننده وضعیت خدمتی می باشد. همچنین برای بیماری های خاص نیز قوانین ویژه ای اعمال می گردد.
در حصوص تحصصی یا غیرتخصصی شغل، من قانونی مشاهده نکرده ام.
سلام همکار محترم. من یک سئوال دارم. در حقوق مهرماه 93 متوجه شدم که یکسری از ردیفهای حقوق و مزایا نسبت به ماههای قبل کم شده، مثلاً حق سرپرستی – حق ایثارگری – حق نهار – مزد شغل – مزد سنوات و غیره. با حسابداری تماس گرفتم گفتند 30 روز محاسبه شده و در ماههایی که 31 روزه باشند بیشتر می شود.
آیا این کم کردنها قانونی است؟
در اینصورت برای محاسبه زمان بازنشستگی 30 روز ملاک می شود یا 31 روز؟
با تشکر
پرداخت حقوق بر اساس روزهای کارکرد با احتساب چهار روز تعطیل جمعه ها صورت می پذیرد. بدیهی است که در ماه های نیمه اول سال 31 روز محاسبه می گردد.
برای محاسبه حقوق بازنشستگی ، معدل تمامی حقوق و مزایای دریافتی که ملاک کسور بازنشستگی است در 2 سال آخر خدمت بااعمال آخرین ضریب حقوق مد نظر قرار می گیرد.
باسلام
بنده از استخدامي هاي جديد هستم. متاهل تك فرزند ميباشم و قبلا به مدت 12 سال شركتي كار كردم (بدون هيچ وقفه اي در پرداخت حق بيمه)
ولي در حكم كارگزيني بنده مجرد ذکر شده و حق تأهل و اولاد پرداخت نمي شود، چندين بار به كارگزيني مراجعه نمودم و فرمودند شما در حال قرارداد آزمايشي هستين، فعلاً به شما حق تأهل و اولاد پرداخت نميشود تا دستور العمل يا بخشنامه اي از شركت مخابرات ايران به استان برسد.
خواستم بدانم در كليه استانها همينطور است يا فقط استان ما اينطوري عمل ميكنند؟ چون در سنوات گذشته شركتهاي پيمانكاري كه ساليانه تغيير مي كردند، ماهانه حق تاهل و اولاد پرداخت ميشد. ولي نمي دانم مخابرات مي خواهد يكجا پرداخت كند يا نه؟ آيا اين از لحاظ قانوني درست است؟
دوست گرامی استخدام جدید سلام
پوزش می طلبم از کارشناس سایت که در کارش دخالت می کنم، فقط بدلیل اینکه وضعیت مشابه با شما دارم پاسخ می دهم.
به استناد ماده 86 قانون تأمین اجتماعی کمک عائله مندی (حق اولاد) به کلیه بیمه شدگانی تعلق می گیرد که اولاً سابقه پرداخت 720 روز حق بیمه به سازمان تأمین اجتماعی را دارا بوده و ثانیاً سن فرزندان آنها از 18 سال کمتر بوده و یا منحصراً به تحصیل اشتغال داشته و یا بنا به گواهی کمیسیون های پزشکی مربوط قادر به کار نباشند.
میزان کمک عائله مندی نیز معادل 3 برابر حداقل دستمزد روزانه کارگر ساده و حداکثر بابت دو اولاد تعیین گردیده است.
ما در استان لرستان از همان ابتدای قرارداد دریافت کرده ایم، مشکلی نبوده.
نکته ای که می خوام بهتون بگم اینه که آیا توی این دوازده سال اصلا مخابرات مستقیماٌ باهاتون قرارداد داشته یا نه؟
انشاا… این کارشناسان مخابرات! از این تفسیرهای غلط قوانین دست بردارند و همانطوری که به نفع خودشان تفسیر می کنند برای دیگران هم تفسیر کنند.
فرستاده شده توسط 1
۱۳۹۳/۰۸/۰۷ در ۱۳:۵۲
سلام سردبیر عزیز
سردبیر محترم حق شیفت شامل چه کسانی می شود. تکنسین سالن که حکمش هم تکنسین سالن هست، آیا حق شیفت شاملش میشه یا نه؟ ممنون
سلام
همکار عزیز به عنوان پست سازمانی یا اینکه فقط در ساعت اداری نیز در سالن دستگاه حضور دارید حق شیفت تعلق نمی گیرد، بلکه شامل کارکنانی است که بصورت نوبت کاری مشغول انجام کار می باشند .
زیرا :
بر اساس ماده ۵۵ قانون کار ، کارگرانی نوبت کار محسوب میشوند که کارشان در طول ماه گردش داشته باشد، به نحوی که در نوبت های صبح و عصر و شب کار نمایند.
حق شیفت این کارگران به ترتیب مقرر در ماده ۵۶ قانون کار قابل پرداخت است.
انواع نوبت های کاری :
نوبت كاري صبح وعصر
نوبت كاري صبح وعصر وشب
نوبت كاري عصر وشب يا شب وصبح
در خصوص پرداخت حقوق كارگران شيفتي ، بر اساس قانون كار فوق العاده نوبت كاري پرداخت ميگردد.
نحوه پرداخت فوق العاده نوبت كاري
نوبت كاري صبح وعصر : در اين حالت علاوه بر پرداخت دستمزد عادي 10% تحت عنوان فوق العاده نوبت كاري پرداخت ميگردد.
نوبت كاري صبح وعصر وشب : در اين حالت علاوه بر پرداخت دستمزد عادي 15% تحت عنوان فوق العاده نوبت كاري پرداخت مي شود.
نوبت كاري عصر وشب ويا شب وصبح : در اين حالت 22.5% تحت عنوان فوق العاده نوبت كاري علاوه بر دستمزد عادي پرداخت ميگردد.
با سلام و درود
در استان خوزستان از برج ۶ ام مزد یک رتبه به کارمندان رسمی بطور علی الحساب پرداخت میشود.
۱-آیا بابت ارتقاء گروه از زمان خصوصی سازی تاکنون میباشد و دیگر افزایش گروه بابت سنوات مطرح نیست؟
۲-آیا کسانیکه مدرک لیسانس اخذ نموده اند و به تبع آن ارتقاء شغلی یافته اند اما گروه نگرفته اند، با اتمام تعهد ۵ساله دیگر ارتقاء گروه آنها منتفی شده و تمدیدهای بعدی نیز در این قضیه بلااثر میباشد؟
جناب پاسخگو لطفا با این لینک بروید و در صورت امکان پاسخ دهید.ایشون میگن اون 20 ماه سابقه قراردادی با مخابرات چرا حساب نمیشه.مثل من شما هم اشتباه نکنید./.
http://mokhaberatema.ir/?p=18007&cpage=1#comment-67821
سلام :
ازلطف شمابه پاسخگویی به سوال قبلی ممنونم .
سوال دیگری دارم.
سال گذشته بازنشسته شده ام.
سابقه حضور درجبهه دارم .
10سال درمشاغل سخت کارکرده ام.
جهت احتساب سنوات مشمول مشاغل سخت سابقه خدمت چه کار باید بکنم .
جناب کارشناس و همکاران عزیز در سرتاسر مهین اسلامی، سلام و عرض ارادت
پس از ده سال زحمت در شرکت مخابرات و پس از دو سال کش و قوس های فراوان و اضطراب و دلهره، ماراتن آزمون استخدامی به بار نشست و ضمن شکر خداوند بزرگ، قرارداد ما منعقد شد.
اما نمی دونم چرا این شانس ما باید یه جایی بلنگه! موقعی ما وارد سیستم اداری مخابرات شدیم که نه دیگه از سهام خبری هست و نه از اضافه کاری و … تازه باید سر هر ماه دعا کنیم شرکت مشکل نقدینگی نداشته باشه تا حقوق مون رو بگیریم. و بعضی از مواردی که به کارکنان رسمی تعلق می گیرد هم شامل حال ما نمی شود، چون کلمه قراردادی را با خود به یدک می کشیم.
حال یک مسئله هست، چرا ده سال سنوات خدمتی ما در شرکت به حساب نمیاد. مگر در مخابرات کشور دیگر بیل زدیم که به این شرکت نچسبیده! حالا میگن شما با پیمانکار بودید به همین خاطر جزو سنوات خدمتی تون بشمار نمیاد.
اون رو بی خیال ولی نکته ای که فعلاً کسی به ما جواب نمیده و از شما کارشناس عزیز سایت می خوام کمک و راهنمائی کنید اینه که، ما بر اساس بخشنامه دولت از آبان ماه سال 85 لغایت خرداد ماه سال 87 به مدت بیست ماه مستقیماٌ بدون وجود واسطه (پیمانکار) با شرکت مخابرات قرارداد داشتیم، و مخابرات خودش حقوق و بیمه مون رو پرداخت می کرد و سپس به دلیلی دوباره بعد از بیست ماه قرارداد به حالت شرکتی برگشتیم! چرا اون بیست ماه رو برامون محاسبه نمی کنن!
حالا می خواستم بگم آیا این خواسته طبق گفتار و آیین نامه استخدامی هم حرف درستی بشمار نمیاد؟!
به نظرتون چگونه پیگیری کنیم که حداقل این حق مسلم و قانونی خودمون رو بگیریم…
و در پایان از دوستان و همکارانی که وضعیت مشابه با ما دارن در کلیه استانها و بخصوص تهران می خوام که اونها هم پیگیر این موضوع باشن.
دوست عزیز کارشناس و سردبیر گرامی، انتظار میره در خصوص این حق هم شما اظهار نظر بفرمائید و اگر کمکی ازتون ساخته هست راهنمایی بفرمائید.
از وقت و حوصله ای که به خرج دادید ممنونم.
خب خودتون سوالتونو اینجا گذاشتید.
همکار عزیز لرستانی
سلام
از اینکه استخدام قراردادی شرکت شده اید باعث خرسندی ما می باشد.
سهام بر اساس اصل 44 به کارکنانی تعلق می گیرد که در استخدام دولت می باشند و به بخش خصوصی منتقل می شوند که شما از شمول آن خارج می باشید.
در مورد اضافه کار ، استنباط اشتباهی که در زمان دولتی ، وجود داشت این بود که اضافه کار به همه تعلق می گیرد حتی مدیری داشتیم که همواره می گفت :
تا پنجاه ساعت اضافه کاری مثل گوشت قربانی است باید به همه بدهید از پنجاه ساعت به بالا ، هرکس بیشتر کار کرد متناسب با عملکردش تا سقف 120 ساعت به وی اضافه کار دهید.
هم اکنون اضافه کار بر اساس کار اضافه خارج از ساعت اداری به کارکنان تعلق می گیرد و با ثبت ساعت ورود و خروج ، محاسبه گردیده و با تائید بالاترین مقام اداره قابل پرداخت می باشد.
و اما در خصوص سنوات ده ساله شما و همچنین مدت بیست ماه که تحت پیمان شرکت بوده اید ، باید دید که سوابق بیمه شما به چه صورتی ثبت شده است تا در مورد آن بتوان توضیحات لازم را ارائه داد .
شما با درج کد ملی ، شماره بیمه و سریال شناسنامه و ورود به سامانه مشاهده سوابق صندوق تامین اجتماعی ، به آدرس :
https://savabegh.tamin.ir/savabegh/login.htm
گزارش وضعیت کلیه سوابق خود را پرینت گرفته ،سپس همانطور که عرض شد می توان در مورد آن توضیح داد.
سلام و خسته نباشید
ممنون از لطف و حوصله شما در خصوص پاسخ سوالات
همچنان که قبلا اشاره نمودم بیمه بیست ماه مذکور توسط شرکت مخابرات لرستان به بیمه تامین اجتماعی پرداخت شده. یعنی کاملا بی واسطه در پرینت هم نام کارگاه ، شرکت مخابرات لرستان ذکر گردیده است.
از 100 ماه باقیمانده نام سایر شرکت های پیمانکاری است که با مخابرات طرف قرارداد بوده اند.
البته در صورت مثبت بودن پاسخ شما بفرمایید چه تاثیری در نوع قرارداد و سنوات ما خواهد داشت و چگونه می تونیم پیگیر باشیم.
یکبار دیگه از راهنمایی شما سپاسگزارم.
پساما عزیز
کارمندان شرکت مخابرات که عضو صندوق تأمین اجتماعی و تابع قوانین خاص شرکتهای دولتی هستند و برای مشاعل سخت خود رأی کمیته های استانی را دارند، چه مرجعی پاسخگوی آنان میباشد؟
همکار عزیز شاپور
سلام
مرجع پاسخگوی شما در وحله اول بیمه تامین اجتماعی می باشد که باید در رابطه با احتساب سنوات مشاغل سخت پاسخگو باشد . آیا به شعبه مربوطه مراجعه نموده اید ؟ پاسخ آنها چه می باشد؟
پاسخ آنها (شعبه های تأمین اجتماعی) این است که باید برایتان 3% بیمه بیکاری در آن سالها به تأمین اجتماعی پرداخت میشد..
مگر در زمان دولتی پرداخت می کردند… بنده نیز شرایط مشابه دارم و حاضرم حتی 3% را از جیب مبارکم بدهم… چه کسی پاسخگو است؟
ای آقا!
گیریم صاحب کار, دلش نخواست 3 درصد مازاد را بدهد, باید کارگر جریمه شود؟
این چه حرفی است؟ اینکه عذر بدتر از گناه است!
سلام. 27 سال سابقه کار دارم (البته با احتساب دوسال سربازی)
در قانون مشاغل سخت دیدم که دوران حضور در جبهه جزو مشاغل سخت محاسبه میشود. مدت حضور من ۱۹ماه میباشد. من میتونم با استفاده از این قانون درخواست بازنشستگی کنم؟
ممنون
سلام
پرسنل 7 درصد مخابرات از نظر قوانین قبل از خصوصی شدن تابع کدام سازمان یا مرجع بوده اند؟
1- سازمان تأمین اجتماعی
2- صندوق بازنشستگی خدمات کشوری
3- معاونت راهبردی و نیروی انسانی ریاست جمهور
مرجع رسیدگی به مشکلات گدشته چه سازمانی است؟
سلام همکار گرامی
من سئوالم را در بخش در آستانه بازنشستگی قرار دادم, ولی از شما درخواست دارم به 3 سئوال بنده پاسخ فرمائید:
1- کارمندان شرکت مخابرات با بیمه بازنشستگی تأمین اجتماعی, در طول دورانی که شرکت دولتی بود مشمول قوانین کار بوده اند یا خیر؟ در صورت منفی بودن جواب بفرمائید چه مرجعی میبایست پاسخگوی مطالبات آنها باشد
2- اگر مشمول قانون کار باشند, آیا عدم پرداخت 3 درصد بیمه بیکاری توسط شرکت در زمان دولتی بودن, آنان را از شمول قانون کار خارج میکند؟ (تأمین اجتماعی اعلام نموده بعلت عدم پرداخت 3 درصد بیمه بیکاری, چنین افرادی مشمول قانون کار نیستند)
3- به گفته سازمان تأمین اجتماعی, با پرداخت 3 درصد بیمه بیکاری از سوی شرکت بعد از خصوصی شدن, کارگران مشمول قانون کار میشوند. همکاری که الان با سی سال خدمت و با استفاده از مزایای مشاغل سخت میخواهد بازنشست شود, با کدام قانون با او رفتار میشود؟
توضیح اینکه تأمین اجتماعی فقط سالهایی که شرکت مبلغ را واریز نموده قبول دارد. آیا این رفتار وجاهت قانونی دارد یا خیر؟ متشکرم از زحماتتون
همکار محترم سلام
لطفاً سوالات خود را واضح تر بیان فرمائید.
بیمه بیکاری به فردی تعلق می گیرد که
” بدون میل و اراده به تبع حذف پست سازمانی و یا حذف یا محدود شدن تشکیلات یا موارد مشابه دیگر ، مازاد بر احتیاج تلقی و بیکار شود. ”
منظورم این است، وقتی کسی خدمت خود را به پایان رسانده و اینک بازنشسته گردیده چه نیازی به دریافت بیمه بیکاری دارد.
با سلام مجدد
دوست عزیز بنده با 28 خدمت در شرکت مخابرات توانسته ام بر اساس رأی اداره کار و تعاون برای 10 سال از طول خدمتتم رأی مشاغل سخت را بگیرم و با احتساب 10 سال خدمتتم از نظر بیمه 33 سال خواهد شد.
حالا سازمان تأمین اجتماعی کتباً به اداره کار و تعاون و اینجانب اعلام نموده که شرکت مخابرات قبل از خصوصی شدن مشمول قانون کار نمیشده اند
و دلیل آنها بر این مدعا اینست که برای مشمولین قانون کار حتما میبایست 3 درصد بیمه بیکاری واریز شده باشد و جون این مبلغ برای پرسنل شرکت مخابرات واریز نشده، رأی صادره از سوی اداره تعاون وجاهت قانونی ندارد.
بنا بر اظهار واحد مستمری تأمین اجتماعی، برای مشاغل سخت دو شرط اساسی وجود دارد:
1- گارکر تابع قانون کار باشذ
2- عضو صندوق بازنشستگی تأمین اجتماعی
با این حساب کارمندان شرکت مخابرات در زمان دولتی شامل مقررات شرکتهای دولتی تحت نظارت معاونت راهبردی و نیروی انسانی نهاد ریاست جمهوری بوده و حقوق مزایای آنان مصوب هیئت وزیران بوده، نه تابع قانون کار.
دوست عزیز، امیداورم سئوالم را واضح بیان کرده باشم.
منتظر پاسختون و راهنمایی همه عزیزان هستم.
سوال از این واضحتر
نیروی های شرکتی منتظر حقوق
فرستاده شده در ۱۳۹۳/۰۷/۲۳ در ۱۱:۵۷
میخواستم بدونم مرخصی زایمان برای خانمهای شرکتی مخابرات چند ماه می باشد؟ لطفاً جوابمو بدین.
سلام
کلیه کارکنان خانم ، طرف قرار داد بیمه تامین اجتماعی اعم از رسمی و شرکتی شش ماه و خدمات کشوری نه ماه مرخصی زایمان دارند.
شرکتی بودن ، ملاک نیست بلکه نوع بیمه آنها مشخص کننده می باشد و نیروهای شرکتی معمولاً تابع بیمه تامین اجتماعی می باشند.
سلام
بنده گواهی خدمت داوطلبانه در جبهه داشته ام و تاریخ 15 بهمن 1389 به شرکت مخابرات استان تحویل داده ام.
دوستان کارگزینی از تاریخ 89/08/18 برایم مزایای مربوط به بخشنامه 2727 را محاسبه کردند ولی در خصوص فاصله زمانی 70/01/01 تا زمان خصوصی سازی را به عناوین مختلف اقدامی نکردند.
اکنون بازنشست شده ام، آیا امکان پی گیری وجود دارد؟ و باید از کجا شروع کنم؟ آیا شرکت مخابرات ایران دستور به پرداخت از زمان وصول گواهی را صادر کرده است؟
در استان به من گفته اند برو شکایت کن، آیا تنها راه شکایت است؟
پساما ( پاسخگوی سوالات اداری و مالی )
همکار محترم سلام
برابر بند 2 ماده 68 قانون مدیریت خدمات کشوری به کارمندان متناسب با درصد جانبازی و همچنین مدت خدمت داوطلبانه در جبهه و مدت اسارت تا 1500 امتیاز تعلق میگیرد.
مبنای پرداخت حق ایثارگری در هر سال برابر ضریب ریالی که همه ساله توسط دولت تعیین میشود ، ضرب در امتیاز تعیین شده برای هر ایثارگر است.
با عنایت به رای صادره از هیات عمومی دیوان ، معوقات فوقالعاده ایثارگری از تاریخ تصویب و اجرای قانون ، محاسبه و به ایثارگران پرداخت میشود.
نظر به اینکه در ماده51 قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران تمامی دستگاههای اجرایی مکلف به پرداخت این فوقالعاده شدهاند و دستگاههای مشمول این قانون در بندهای الف و ب ماده 2 به صورت جامع و کامل ذکر شدهاند ، لذا تمامی دستگاهها مکلف به اجرای این قانون هستند .
دستگاههایی مانند سازمانهای بازنشستگی که قبلا به بهانههای واهی از انجام این وظیفه قانونی طفره میرفتند، با صراحت ماده 51 قانون جامع موظف به پرداخت فوقالعاده ایثارگری هستند.
نتیچه اینکه ، دولت موظف به پرداخت حق ایثارگری شما می باشد دقت فرمائید، حتی
تمامی ایثارگران مشمول ماده51 قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران ، شامل شهدا ، جانبازان 25درصد و بالاتر، آزادگان و فرزندان شهدا که در استخدام دولت نیستند مبلغ فوقالعاده ایثارگری آنان باید توسط بنیادشهید و امور ایثارگران پرداخت شود.
همکار عزیز ، امکان پیگیری برای شما وجود دارد و از تاریخ تصویب و اجرای قانون ، حق ایثارگری با توجه به مدت خدمت داوطلبانه در جبهه ، به شما تعلق می گیرد.
در پاسخ به سوال : از کجا شروع کنم؟
باید بگویم از کارگزینی مخابرات استان خودتان ،
خواسته خود را کتباً به اداره اعلام نمائید و در صورت جواب منفی از آنها بخواهید دلیل آنرا کتباً به شما ابلاغ نمایند و همینطور سلسه مراتب تا حصول نتیجه ، انشالله موفق باشید
اگر کسی موعد بازنشستگی اش گذشته باشد، می تواند از طریق اداره کار اقدام کند؟ با توجه به این که مدیران هیچ پاسخ روشنی حتی به بازنشستگی عادی هم نمی دهند.
سلام
همکار محترم ،
قوانین و مقررات در این زمینه کاملاً روشن و شفاف می باشند.
شرایط بازنشستگی در ” ماده ۱۰۳ مدیریت خدمات کشوری ” مشخص گردیده است:
ماده ۱۰۳- دستگاه اجرایی با داشتن یکی از شرایط زیر میتواند کارمند خود را بازنشسته نماید:
الف) حداقل سیسال سابقه خدمت برای مشاغل غیر تخصصی و سیوپنج سال برای مشاغل تخصصی با تحصیلات دانشگاهی کارشناسی ارشد و بالاتر با درخواست کارمند برای سنوات بالاتر از ۳۰ سال.
ب) حداقل شصت سال سن و حداقل بیست و پنج سال سابقه خدمت با بیست و پنجروز حقوق.
تبصره ۱- سابقه مذکور در بند (الف) و همچنین شرط سنی مزبور در بند «ب» برای متصدیان مشاغل ساخت و زیانآور و جانبازان و معلولان تا پنج سال کمتر میباشد و شرط سنی برای زنان منظور نمیگردد.
تبصره ۲- دستگاههای اجرایی مکلفند کارمندانی که دارای سی سال سابقه خدمت برای مشاغل غیر تخصصی و شصت سال سن و همچنین کارمندانی که دارای سی و پنج سال سابقه خدمت برای مشاغل تخصصی و شصت و پنج سال سن میباشند را رأساً و بدون تقاضای کارمندان بازنشسته نمایند.
تبصره ۳- دستگاههای اجرایی مؤظفند کارمندانی را که دارای شصت و پنج سال سن و حداقل بیست و پنج سال سابقه خدمت میباشند را بازنشسته کنند. سقف سنی برای متصدیان مشاغل تخصصی هفتاد سال است. کارمندان تخصصی فوقالذکر که سابقه خدمت آنها کمتر از بیست و پنجسال است، در صورتی که بیش از بیس سال سابقه خدمت داشته باشند میتوانند تا رسیدن به بیست و پنج سال سابقه، ادامه خدمت دهند و در غیر این صورت بازخرید میشوند
هر مستخدم با داشتن شرایط فوق می تواند بازنشسته گردد.
دقت فرمایند در تبصره دو و سه ماده قانونی فوق ،دستگاه های اجرائی ، مکلف و موظف به اجرای قانون در مورد مشمولین گردیده اند.
بدیهی است هر گونه اهمال و تخطی از تکلیف و وظیفه ، قابل پیگیری می باشد.