حوزه های پدافند غیر عامل
*هشت رویکرد پدافند تخصصی*
براساس رویکرد پدافند تخصصی هشت رویکرد را در پدافند غیر عامل احصا کردیم:
۱- پدافند غیر عامل عمومی؛ یا همان رویکرد پدافند گذشته که مقاوم سازی در برابر تهدیدات نظامی است که یکسری اقدامات عمومی انجام می گیرد.
۲- پدافند سایبری ؛ پدافند در فضای سایبر علیه تهدیدات عاملانه ی واحدهای نظامی سایبری کشورها بر علیه کشور، امروزه کشورهای زیادی ارتش درست کرده که بر علیه اهداف استراتژیک سایبری کشورهای دیگر حمله کنند. منظور ازپدافند سایبری هر نوع هک و نفوذ نیست به تهدیدی گفته می شود که مقابله با دشمن سازمان یافته در حوزه های سایبری باشد.
۳- پدافند زیستی؛ که در ۶ حوزه ی انسان، دام، غذا، آب آشامیدنی، محیط زیست و کشاورزی فعالیت می کند و تهدیدات عاملانه مهندسی شده و عمدی زیستی را بر علیه کشور مدیریت و کنترل می کند.
۴- پدافند پرتویی؛ در واقع دفاع و پدافند و صیانت از مردم در برابر هر نوع حادثه ی هسته ای است، این حادثه ی هسته ای می تواند نشت کارخانه باشد یا اقدام تروریستی گروهی در نزدیکی مراکز هسته ای و می تواند تهدیدات هسته ای باشد.
۵- پدافند شیمیایی ؛یعنی اینکه حوادث زیر ساخت های شیمیایی کشور را بتوانیم کنترل و مدیریت کنیم و در ساخت آنها نگاه مهندسی را اعمال کنیم به شکلی که بتوانیم آسیب پذیری را در ذات طرح کاهش دهیم.
۶- پدافند کالبدی یا فنی؛ در تدابیر مقام معظم رهبری بر این موضوع تاکید شده است، یعنی حذف اثر تهدید بر کالبد کشور کالبد یعنی همه ی زیر ساخت ها ، نیاز جدی داریم که مدلی از مهندسی را احصا کرده، بتواند گام به گام در دل اقدامات مهندسی کشور رشد کنیم و به سمت جلو حرکت کنیم نه اینکه به مانع تبدیل شود که جلوی کار را گرفته و به عنصر بی خاصیت و بدون تاثیر تبدیل شود.امروز می بینیم که انهدام زیر ساخت های یمن توسط عربستان یک مشکل جدی برای آنها ایجاد کرده است.از بین بردن زیر ساخت دو اثر دارد، اولا فشار آنی به کشور وارد می کند مثل قطع آب و برق و گاز و ثانیا تاثیر اقتصادی ثانویه نیز دارد که این زیر ساخت ها را باید در طول ۳۰ سال دوباره بسازند،عراقی ها پس از جنگ خودشان گفتند که ۴۰ سال از ایران عقب تر هستیم یعنی ۴۰ سال باید صرف باز سازی زیر ساخت هایشان کنند.
در مباحث پدافند کالبدی با دو رویکرد باید کار انجام داد:
- یک رویکرد نگاه پدافند کالبدی بر زیر ساخت های موجود است که به آن مهندس معکوس می گویند، یعنی تحلیل خطر و تهدید بر سازه ی موجود و بعد بررسی راه حل هایی که حداقل هزینه و حداکثر کارایی را داشته باشد و موجب کاهش آسیب پذیری شود.
- رویکرد دوم هم این است که قبل از شروع به ساخت یک کارخانه از مشاوران استفاده و گام به گام با ساخت آن مباحث پدافند غیر عامل را دنبال می کنیم.
۷- پدافند اقتصادی؛ بنابر فرمایش مقام معظم رهبری “درگیر یک جنگ تمام عیار اقتصادی هستیم” و باید مجموعه ای از اقدامات اقتصادی را دنبال کنیم که به یک پایداری در حوزه ی اقتصاد رسیده، کارکردهای اساسی تداوم داشته باشد و بتوانیم نیازهای مردم را تامین کنیم.
۸- پدافند مردم محور ؛در کشورهای دیگر اسم آن را civil defense یا civilian passive defense که در واقع پدافند غیر عامل مردمی است برخی ماموریت های آن عبارت اند از صیانت مردم در برابر حادثه مخصوصا جنگ، کمک به تامین نیازمندی های مردم، کمک به اداره ی مردم و طراحی و اسکان و امنیت مردم،این موارد هشت حوزه ی اصلی پدافند غیر عامل در سال جدید می باشد.
نظرات بسته شده است.