رشد تاریخی سهام مخابرات با تکیه بر سود مستمر و پایدار فارغ از تاثیر تحریمها
مخابرات ما – روز گذشته اخابر به رکورد تاریخی ۶۰۰ تومان رسید. این افتخار در پرتو همافزایی همه جهادگران صنعت مخابرات است. اما این رشد در صنعت مخابرات در مقایسه با صنایع تولیدی، از جنس دیگری بوده و جلوهگر ارزندگی سهام «اخابر» است
مخابرات ما ( محمد – دنیای اقتصاد) – روز گذشته اخابر به رکورد تاریخی ۶۰۰ تومان رسید. این افتخار در پرتو همافزایی همه جهادگران صنعت مخابرات است. اما این رشد در صنعت مخابرات در مقایسه با صنایع تولیدی، از جنس دیگری بوده و جلوهگر ارزندگی سهام «اخابر» است.
بیش از نیمی از نمادهای بورسی کالامحور (کامودیتی) و تولیدی هستند و فروش آنها با دلار ۱۳ هزار تومانی تسعیر میشود. قیمتگذاری محصولات آنها بازتابی از مکانیزم عرضه و تقاضای بازار است و بیشتر آنها صادراتی هستند. صادرات برایشان ذخیره ارزی بهدنبال دارد و تورم و افزایش نرخ ارز به روند سودسازی آنها کمک شایانی کرده است. در شرکتهای تولیدی، همه این سودها ناشی از عملکرد اقتصادی آنها نبوده، بلکه شرایط اقتصادی حادث شده منبعث از تحریمها باعث رشد سودآوری آنان شده است و چه ناکارآمدیهای مدیران که تحت این شرایط پنهان ماند.
اما در مخابرات چه گذشت؟
برخلاف شرکتهای تولیدی و کالامحور، میزان فروش با همان قدرت خرید حاصل از ارز ۴۲۰۰ تومانی عاید شرکت میشود. درآمدهای مخابرات با ارز ۱۳ هزارتومانی تسعیر نمیشود. درآمدهای مخابرات به ریال است (ریالی که قدرت خرید آن در دو سال اخیر یک سوم شده) ولی مخارج آن به ارز (آن هم ارز ۱۳ هزار تومانی) است. از این رو هزینهها و بهای تمامشده خدمات ارائهشده به مشتریان با دلار ۱۳ هزار تومان به شرکت تحمیل میشود. شرکت مخابرات با این شرایط سودآوری داشته و از نظر مالی یک سود با کیفیت نصیب سهامداران خواهد کرد؛ زیرا این سود با ارز ۱۳ هزار تومانی خودآرایی نشده، بلکه ناشی از عملکرد مدیران شرکت و کلیه همکاران است.
سود با کیفیت یعنی سود مستمر و پایدار، یعنی سودآوری شرکت تحتتاثیر بحرانها و نوسانات نرخ ارز قرار نخواهد داشت. تاکید شرکت مخابرات بر تحقق سود با ثبات است. سودی که ناشی از افزایش ارائه خدمات به مشتریان و تنوع در خدمات باشد. سودی که رسالت مسوولیت اجتماعی شرکت را نیز لحاظ کرده باشد. مخابرات نه تنها متعهد به رعایت حقوق سهامداران، بلکه کلیه ذینفعان خود است و اخیرا برای سومین بار موفق به کسب تندیس موفقیت در ایفای مسوولیتهای اجتماعی شده است. با این مصائب اقتصادی و عدم افزایش تعرفههای مخابراتی، این شرکت در ۹ ماه منتهی به آذر ۱۳۹۸ نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۷ درصد رشد درآمد عملیاتی داشته و این برگ زرینی بر تارک افتخارات این شرکت است.
در حال حاضر ارزش پول ملی یک سوم شده است. یعنی مخابرات باید در مقایسه با سال ۹۶ که ارز حدود ۴ هزار تومان بود، سه برابر درآمد کسب میکرد تا قدرت خرید خود را در سال ۹۸ حفظ کند. هزینههای تحقیق و توسعه و بهخصوص هزینههای پرسنلی با دلار ۱۳ هزار تومان به شرکت تحمیل میشود. درحالیکه در این وانفسا، درآمدهای «اخابر» از جنس ارز ۴هزار و ۲۰۰ تومانی عاید شرکت میشود، تعرفهها چند سال است تغییری نکرده است. با این حال این شرکت شاهد رشد درآمدهای عملیاتی است. این رشد در سایه مشتریمداری و ظهور فضای کسب و کار جدید، تنوع در ارائه خدمات به مشتریان، افزایش ضریب نفوذ تلفن و مدیریت هزینهها حاصل و بنابراین بازار به ارزندگی سهام اخابر واقف شد.
امروز اخابر یک جهش قیمتی بالقوه را در خود نهفته دارد و بازار این را خوب میداند. جنس سودآوری در مخابرات مستمر، رو به رشد، پایدار و ناشی از عملکرد عملیاتی شرکت است و این سود، سود موهومی بادآورده ناشی از تورم و افزایش نرخ ارز نیست. بنابراین اگر امروز ما شاهد رکوردشکنی نماد «اخابر» هستیم، بهدلیل مولفههای بنیادی و توانایی بالقوه این شرکت در تحقق سودهای با کیفیت است. البته همیشه بهدنبال هر صعودی، یک اصلاح قیمت هست و نباید آن را به منزله ریزش تصور کنیم. نوسان همیشه در ذات بازار سرمایه است و هر اصلاح قیمت یک دورخیز است برای صعودی دوباره.
***
بس کنید عوامفریبی را ، عصر،عصر انفجار اطلاعات است نه عصر حجر نرخ سهام اخابردر سال ۹۰ برابر ۳۶۵ تومان بود(مراجعه به تاریخچه اخابر) بعد از۸ سال کمتر از ۱ برابریعنی حدود۷۰% رشد داشته الان در بوق وکرنا میکنید که:
“مخابرات ما – روز گذشته اخابر به رکورد تاریخی ۶۰۰ تومان رسید. این افتخار در پرتو همافزایی همه جهادگران صنعت مخابرات است. اما این رشد در صنعت مخابرات در مقایسه با صنایع تولیدی، از جنس دیگری بوده و جلوهگر ارزندگی سهام «اخابر» است”
اگر بصیرت داشته باشید بسیاری از سهامهای دیگر در طی ۸ سال تا چند ده برابر رشدداشته وادعائی هم ندارند
اول کمی روی سهام های دیگه طی ۸ سال مطالعه وتحقیق کنید بعد بجای ادعا باید از بی عرضگی دست اندر کاران مخابرات ستایش وقدردانی کنید نه ازکارائی اشان ،بعنوان مثال دلار ۱۰۳۰تومانی سال ۹۰ الان۱۴۰۰۰ تومان میباشد پس سهم اخابر باید ۱۴ برابر ۳۶۵ تومان یعنی حداقل حدود ۵۰۰۰تومان گردد حتما” از کارشناسان بورس بپرسید که سهامی بودند که کمتراز۲سال چند ده برابررشد داشتند ومثل شما ذوق زده نشدند
مدیران بورس معمولا دیر به فکر میافتند .وقتی کشور دارای بحرانهای نقدینگی کسری بودجه تحریم اختلافات سیاسی تنشهای منطقه ای استانه تلاطم های انتخاباتی وهزار درد ومرض دیگه است ایا نبایستی دامنه نوسانات قیمت سهام شرکتها را حتی به صورت دستوری وغیر منطقی تا حداکثر ۵درصد هفتگی محدود نمایند .منتها از انجا که کشور یله ورهاست وهر کسی به خود اجازه میدهد در سطوحی که فاقدصلاحیت ان است نه تنها ابراز نظر کند بلکه حکم صادر وراسا ابلاغ واجرا نماید نتیجه ای جز این متصور نیست.من پیشتر نوشتم حتی برای بورس بانک مرکزی وهمین سایت مخابرات ما که می بایست با یک سد سیل بند جلوی هجمه سیل نقدینگی سودجو به بازار مکاره سرمایه راگرفت.منتها عزیزان بورس در رسانه بی کفایت ملی امدند ونشستند وچراغ سبز نشان دادند که بورس مامن سرمایه های شماست .اری ولیکن نه در کشور از هم گسیخته بیمار سرطان زده ما .ودیدیم بی محابا شاخص بورس در حال فزونی است در حالی که نه تولید معنی دارد نه بهره وری نه راندمان.مثلا شرکت مخابرات ایران با حال اسفناک وضعیت فعلی ایا معقول است قیمت سهام ان از حدود۴۰۰ به ۶۲۰ رشد نماید.مسلما خیر .هجمه نقدینگی وخبر تجدید ارزیابی داراییهای ثابت منجر به رشد نابسامان قیمت سهام مخابرات شده است .راهکار محدود نمودن بازه تغییر قیمت سهام از روزانه به هفتگی وعدم انعکاس میزان تجدید ارزیابی در میزان سرمایه شرکت .رویه غلطی که برای فرار از زیان ده بودن شرکتها از ان استفاده میشود .زیرا این اثر به طور مستقیم در نقدینگی ودرامد غیر عملیاتی موثر نبوده لیکن منجر به ایجاد انتظارات سهامداران از رشد سرمایه. وافزایش تعداد سهام حق تقدم های منبعث از ان شده ودر سود انتظاری قابل تخصیص در سال اتی نیز بسیار اثر گذار بوده ومشکلات اساسی برای همه شرکتها از جمله مخابرات ایجاد خواهد نمود .در یک نگاه با احتساب سود انتظاری بانکها در بازدهی سهام مخابرات وقیمت فعلی ان حداقل سود پایه هر سهم ۱۰۰تومان وبا تصویب مجمع حداکثر یکصد وحداقل مانند سال گذشته خواهد بود .که در صورت تعیین مانند سال گذشته مابه التفاوت میبایست به مانده سود انباشته شده پایان اضافه شده که غیر واقعی است وناشی از تجدید ارزیابی هاست ویا بایستی بیشتر از سال گذشته سود تصویب نماید که دویاره بحث نبود نقدینگی فروش اوراق صکوک واستقراض از بانکهاو.. مشکلات شرکت را مضاعف خواهد نمود.اینجا ایران است بیشه شیران.
دوستان علت توقف فروش سهام مخابرات طی این دو روز چیه ؟
تحلیل خوبی بود اما انقدر بدور از منطق اقتصادی که ادم به این اصل پی میبرد که اینجا ایران است که با همه دنیا فرق دارد .با نگاهی کمی موشکافانه از منظر علم اقتصاد وعلوم مالی وبانکی به این نتیجه میرسیم که نیازی در پاسخ گویی به سوال های اساسی در جامعه احساس نمیشود .این یعنی چه؟یعنی اینکه تا زمانی که دولت های بدون تدابیر ولحظه نگر بی محابا اقدام به اتخاذ سیاستهایی پولی وارزی ومالی و.. میکنند که منجر به ایجاد نقدینگی چندصد هزار میلیارد تومانی میشود واین امر همزما ن با رکود وتحریم و.تورم وبیکاری و..میشود بدیهی است جولان این نقدینگی منفغت طلب در هر بازاری کل سیستم را دچار تلاطمی مینماید که مفری بر ان مترتب نخواهد بود .لذا فقط در خصوص سهام مخابرات بدیهی است با این همه مشکلات وبدهی واستفاده از اوراق صکوک وعدم بهره وری و….افزایش قیمت سهام ان نشانه نابسامانی بازار سرمایه است.یقینا با تجدید ارزیابی داراییها قیمت سهام مرزهای ۸۰۰تومان را بسادگی طی میکند .اگر سود سهام بر مبنای کارایی سیستم باشد با مقایسه سود بانکی حداقل سود هر سهم میبایست ۹۰تومان باشد .که این یعنی بدهی بیشتر . در نهایت اگر واقعا معتقد هستید که قیمت سهام مخابرات منطقی است بزرگان مخابرات لطفا بدهی ده ساله معوقه را بدهند .نه لازم نیست.یک ونیم میلیون طلب سال ۹۷ما رابدهند .سایر طلبها را نیز از سال اینده بدهند .بازار سرمایه در کشور ما بازاری مکاره است برای دلال بازی بانکها صندوق هلی سرمایه گذاری رانت خواران و صاحبان سرمایه های…