[box] مخابرات ما – هفت سال از واگذای شرکت مخابرات در بورس می گذرد. سهام شرکت مخابراتی که 50 بعلاوه یک درصد آن توسط شرکت توسعه اعتماد مبین خریداری شد. شرکتی به یک نهاد نظامی و همین کافی بود تا این معامله از همان بدو امر را حاشیه ساز شود. حالا با گذشت هفت سال، سازمان خصوصی سازی اعلام کرده، تعداد قابل توجهی از چک های این معامله وصول نشده است و به دلایلی که در ادامه خواهید خواند این واگذاری لغو خواهد شد..[/box]
مخابرات ما ( محمد – هدانا) – به کار گرفتن تعبیر بزرگترین قرارداد واگذاری تاریخ ایران در رسانه ها اشاره به چیست؟
اشاره به قراردادي است كه به موجب آن، ٥٠ بعلاوه يك درصد سهام مخابرات به كنسرسيوم شركت توسعه اعتماد مبين واگذار شد. شركت مخابرات ايران بعد از عرضه اوليه و كشف قيمت ١٥٠ توماني هر سهم در ١٩ مرداد ٨٧، تا سالها بزرگترين شركت بورس و مشمول اصل ٤٤ حاضر در بورس از لحاظ ميزان سرمايه (بيش از ٤هزار ميليارد توماني) و ارزش روز بازار سهام (تا حداكثر ١٨ هزار ميليارد توماني) بود. ١٣ ماه بعد، اين شركت بزرگ با معامله ٨/٧ هزار ميليارد توماني ٥٠ درصد به علاوه يك سهم، ركورد بزرگترين معامله و واگذاري شركتها را در طول حيات اقتصادي ايران شكست و خصوصي شد. حتي چك ١٥٠٠ ميليارد توماني بابت پرداخت وجه نقد معامله تاريخي شد.
این واگذاری چه زمانی انجام شد؟
اين قرارداد در سال ٨٨ منعقد شد و شركت مخابرات به ارزش حدود هفتهزارو ٨٠٠ میلیارد تومان بهصورت ٢٠ درصد پرداخت نقدی معادل هزارو ٥٤٠ میلیارد تومان و ١٦ قسط ششماهه ٤٨٤ میلیارد تومانی (اقساط سالانه ٩٦٨ میلیارد تومان) به شرکت توسعه اعتماد مبين واگذار شد.
مشکل واگذاری از نظر مردم و کارشناسان چه بوده است؟
مشکل از نظر مردم و کارشناسان این بوده است که ارزش واقعی این شرکت فقط با درنظرگرفتن درآمدهای مخابرات از طریق تلفن همراه در شش سال واگذاری، ٥١ برابر رقم واگذارشده است. این در حالی است که به گفته کارشناسان، قیمت واگذارشده شرکت مخابرات، یکهشتادم قیمت واقعی این شرکت است.
مشکل دیگر آن است که بعد از حدود ٦ سال از آن تاريخ كه مخابرات با قيمت ١٩٩ توماني و ارزش روز بازار ١/٩ هزار ميليارد توماني به رده هفتم بزرگترين شركت بورسي نزول كرده، نخستين عرضه بلوك ٧/٤ درصدي آن بعد از معامله ٨/٧ هزار ميليارد توماني انجام ميشود تا در صورت فروش، معادلات سهامداري آن تغيير كند.
به اين ترتيب در شرايطي شركت توسعه اعتمادمبين مالك ٥٠ درصد بهعلاوه يك سهم مخابرات بوده و مديريت آن را در اختيار دارد كه در پي تغيير مديرعامل و بروز اختلافنظرهايي كه در مجمع سالانه اخير (٢٤ ارديبهشت با تقسيم سود ٤٠ توماني هر سهم) و همچنين تاخير در پرداخت اقساط، مقرر شده عرضه بلوكي «اخابر» انجام شود.
ماجرای اخیر این قرار داد بر سر چیست؟
ماجرا از آنجا آغاز شد که اطلاعیهای در روز گذشته در سايت رسمي سازمان خصوصيسازي كشور منتشر شد. حالا برطبق اين اطلاعيه مشخص شد که: «در چارچوب مفاد قرارداد منعقدشده با خریدار بلوکی سهام شرکت مخابرات ایران و نظر به عدم ایفای تعهدات قرارداد یادشده از جانب خریدار این سهام و نقض مکرر این تعهدات، از حق فسخ مندرج در قرارداد یادشده استفاده کرده است».
جعفر سبحاني، مشاور سازمان خصوصيسازي میگوید: عدم انجام تعهدات از سوي شركت توسعه اعتماد مبين در طول سالهاي گذشته موجب اين تصميم شده است. سازمان خصوصيسازي پس از فرصتهاي مكرري كه براي شركت مزبور قايل شد؛ تصميم به فسخ قرارداد واگذاري گرفت.
مشکل کار کجاست؟
آنطور که رئیس كل سازمان خصوصیسازی اعلام كرده، قرارداد واگذاری مخابرات ایران ١٢ روز قبل به علت پرداخت نشدن دو يا سه قسط از سوی شرکت اعتماد مبین و برگشتخوردن نزدیک به هزار میلیارد تومان چک آن فسخ شد. به گفته او، جمع این چکها به پنج يا شش فقره رسیده که مربوط به دو يا سه قسط آخر این واگذاری بوده است. به گفته میرعلیاشرفعبداله پوریحسینی: این قرارداد به دلیل عدمایفای تعهدات خریدار بلوک کنترلی مخابرات ایران پس از گذشت نزدیک به هفت سال از این واگذاری فسخ شده است.
واکنش شرکت مبین چه بوده است؟
رئیس هیأتمدیره توسعه اعتماد مبین نيز در واكنشي ديگر به اين اطلاعيه، گفته است: امیدواریم با مذاکره انجامشده و پذیرش تقاضای استمهال این موضوع حل شود. سیدمصطفی سیدهاشمی همچنین اضافه کرده است: تقاضای استمهال ما دادن سه ماه مهلت از سوی سازمان خصوصیسازی بود که نسبت به وصول مطالبات اقدام کند. رئیس هیأتمدیره توسعه اعتماد مبین تأکید کرده است: این شرکت در هفت سال گذشته همه اقساط خود را پرداخت کرده است.
مگر فقط شرکت مبین به تعهدات خود عمل نکرده است، چرا تنها مخابرات فسخ شد؟
جعفر سبحاني، مشاور سازمان خصوصيسازي به این سوال اینگونه پاسخ میدهد: براي فسخ قرارداد بايد قيمت امروز شركت كمتر از قيمت پيش از واگذاري نباشد كه سازمان ضرر كند. در مورد مخابرات اينگونه بود و قيمت امروز مخابرات از نرخي كه سال ١٣٨٨ داشته بيشتر بوده است لذا نسبت به فسخ قرارداد اقدام شد. اما شركتهايي هستند كه قيمت روز آنها از قيمت روز واگذاري كمتر است لذا شرايط فسخ را ندارند و در صورت فسخ سازمان زيان ميبيند.
سبحاني همچنين اضافه میکند: اجازه دهيد درباره بدعهديها و مبالغ بدهي اين شركت بعدا صحبت كنيم و جزييات آن بعدا اعلام شود اما سال گذشته نيز به دنبال عدم انجام تعهدات اين شركت قرار بود ٥ درصد از سهام مخابرات در بورس عرضه شود كه بلافاصله شركت به ميان آمد و بخشي از تعهدات را انجام داد به اين ترتيب عرضه بورسي منتفي شد.
***
7078200cookie-checkپاسخ همه سوالات درباره فسخ واگذاری مخابراتno
ما چقدر ساده ایم. ولی عمرا فسخ کنه با مذاکره حل خواهد شد. ولی میدونم از اول واگذاری مخابرات به خصوصی اشتباه بوده. یکدفعه که نمیان خصوصی نشده شرکت های دولتی بزرگ را به خصوصی بسپارند. کشور ما سال 88 حتی نمیدونست خصوصی چیه ؟؟؟؟ اینجا مخابرات ضربه خورد حالا خوب شد نفت و … واگذار نشد که زندگی ملت کلا میخوابید .
حرکتی سیاسی
با توجه به جمیع الجهات
….. واگذاریها
….. بدهکاران
…… مطالبات دولت
به نظرم بعضی ها برای رسیدن به هدفشان باید مخابرات را در دست داشته باشند
در مملکت مجازات که نیست البته برای فقرا و بیچارگان هست اگر فقیری امروز در مملکت بدهی داشته باشه حتی اگر شده همه چیزش را هم به مزایده می گذارند
اما ۷۹ در صد نقدینگی … دست تعدادی محدوده ، آب از آب هم تکان نمی خوره
خدایا برسان ذخیره ات را و گرنه می شود آنچه که …
……………..