طرح بازنشستگی تشویقی سال 94 , به این دلیل باید تکرار شود- بخش دوم
[box]مخابرات ما – اصطلاح عرف کارگاه در قوانین کارگری بسیار مهم است.آیا بازنشستگی تشویقی جزو عرف کارگاه شده است؟[/box]
نوشته : پساما
مخابرات ما- از سال گذشته که بازنشستگی تشویقی بمدت دو سال در مخابرات ایران اجرا شد , بسیاری معتقد بودند این طرح جزو عرف کارگاه شده است لذا قابل حذف نیست و باید مخابرات آن را ادامه دهد.
قول دادیم در دو مطلب به این موضوع بپردازیم.این نوشته دومین آن است.
[box type=”note”]با پایان مهلت طرح تشویقی بازنشستگی ، همکارانی که پس از مهلت مذکور بازنشسته می شوند دچار نوعی دوگانگی میشوند تحمل حذف پاداشی معادل ۶۰ تا ۹۰ میلیون تومان از پاداش تشویقی بفاصله چند روز حتما دشوار است.
همکارانی داریم که با چند روز اختلاف بازنشسته می شوند قطعا به چرایی عدم تعلق پاداش خواهند پرداخت.
با توجه به شرایط عمومی کارگاهی (شرکت مخابرات ایران) من این خواسته را منطقی میدانم،
اما در این نوشته می خواهیم به مواد قانونی بپردازیم و از منظر قانون موضوع را بررسی کنیم.
[/box]
در راستای حق قانونی کارکنان در مورد پاداش مذکور به قانون کار استناد می کنیم تا با هم ببینیم که
“قانون چه می گوید”.
ابتدا سراغ ماده ۳۱ قانونکار می رویم ،
طبق ماده ۳۱ ،هنگام بازنشستگی ، کارفرما مکلف است :
«براساس آخرین مزد کارگر به نسبت هر سال سابقه خدمت حقوقی به میزان ۳۰ روز مزد به وی پرداخت نماید.»
سپس در مرور قوانین ، به مباحثی مانند “حقوق متقابل کارگر و کارفرما “ و ” عرف کارگاه “ می رسیم ،
موازین و اندازههای تعیین شده در اغلب عناوین و موضوعات قانونکار به منظور رعایت حقوق کارگر بوده و تخطّی از آن جایز نیست ، لکن این قواعد امری نافی اختیار طرفین جهت تغییر این حداقلها و حداکثرها به نفع کارگر نیست ، به این معنی که می توان به نفع کارکنان نسبت به تغییر آن اقدام نمود.
این تغییر نهتنها مغایرتی با قانون نداشته بلکه به عکس ، قانون نیز با وضع قواعدی از آن حمایت می نماید ،ولی باید توجه داشت که ، در پی اجرای تغییر ، کارفرما اجازه تغییر مجدّد آن و کاهش مزایا، به بهانه و به منظور انطباق با قانونکار را نخواهد داشت .
در چهارم آذر ماه جاری محمدعلی باطنی معاون توسعه سرمایه انسانی مدیرعامل طی گفتگویی در سایت شرکت مخابرات ایران ، در خصوص مهلت ارایه درخواست بازنشستگی تا پایان آذرماه تاکید کرد و اظهار داشت :
طرح تشویقی بازنشستگی که از سوی هیأت مدیره محترم شرکت مخابرات ایران مصوب شده بود، از تاریخ ۱ دی ماه ۹۲ آغاز و در تاریخ ۳۰ آذرماه ۹۴ پایان می یابد.
لازم به توضیح است که ، در حقوقکار ، هر گونه تغییر در پرداخت پاداش و مزایا به کارگران ، تحت عنوان «عرفِ معمول کارگاه» قرار می گیرد.
اقدام داوطلبانه کارفرما ( شرکت مخابرات ایران ) در تغییر حداقلها و حداکثرهای مورد نظر قانونگذار به نفع کارکنان و در نظر گرفتن مزایایی فراتر از مزایای مندرج در قوانین و مقررات، در عمل مصداق تغییر شرایط کار بوده و با الحاق وصف استمرار به این تغییر و تکرار پرداختِ مزایایی بیشتر از حداقل مندرج در قانون، آن را به عرف کارگاه تبدیل خواهد کرد.
بر اساس اصول مسلّم حقوقکار ، عرفِ کارگاه جایگزین قانونِ مصوب شده و این عرف، قانون جاری کارگاه گردیده و مورد حمایت قانون خواهد بود و غیرقابل تغییر می باشد.
در واقع حق ایجاد شده به عنوان حقوق مکتسبه کارگران قلمداد و زوالناپذیر است و نمی توان برای آن مهلت تعیین نمود .
در خصوص سنوات یا پاداش بازنشستگی تشویقی نیز به همین شکل است ، همانطور که گفته شد ، اگر در کارگاهی کارفرما ، اقدام به تغییر میزان پاداش بازنشستگی و افزایش آن به بیشتر از یکماه مندرج در ماده ۳۱ قانونکار نموده این میزان مستمراً در ایام طولانی به همه کارکنان تعلق می گیرد .
لذا با استناد به قوانین و عرف ایجاد شده ، کلیه کارکنان شرکت مخابرات که پس از تاریخ سی ام آذر ۱۳۹۴با وضعیت مشابه سایر همکاران ذکر شده مشمول بازنشستگی می شوند نیز شایستگی دریافت پاداش تشویقی علاوه بر پاداش سنواتی را خواهند داشت ،
بدیهی است که تغییر صورت گرفته در پاداش پایان خدمت کارکنان و پرداختهای انجام شده در اینخصوص ، جزء شرایط کار محسوب و ادامه اجرای آن ناشی از حقوق مکتسبه کارگران است و پرداخت آن به همه کارکنان مشمول الزامی خواهد بود و تعیین مهلت ، مرز بندی و تفاوت بین کارکنان خلاف قانون کار می باشد
این آقای … رو هم می بینیم که با مدرکِ جغرافی، برای انسانهای شاغل در مخابرات ، نظریه میدن.
دوسال زمان و 9000 نفر از حدود 30000 نفر ؛ نسبت کوچکی نیست که از کنارش به راحتی ، بدو نِ در نظر گرفتنِ “عرف” رد شیم ، فعلاً کارکنان ، تویِ بهت هستن، شرایط، اینجوری نمیمونه.حتی کارگران با واسطه ی بخش پیمانکاری هم در تلاش برایِ رفع مشکلِ قراردادِ مستقیمند.بنفع شرکت نیست که اصرار به ایجادِ چالشِ برای نیروی انسانی بکنه.
اخرین تیر کارکنان جهت مبارزه در رفع تبعیض بازنشستگی ماندن تا حداکثر میزان اشتغال تا 35 سال است بطوریکه هم حقوق خود را بالا ببرند و هم هزینه پرداخت بیمه کلان را شرکت متقبل شود و هم تا پایان مدت مذکور میزان پاداش سنواتی حق خود را بالا ببرند . در قانون جدید مصوب مجلس هم سقف قرار داده شده رد شد و این به منزله چراغ سبز به کارکنان جهت ماندن حد اکثریست . کارکنان می توانند با ماندن لا اقل به اندکی از حقوق خود برسند. بازنشستگی اگر خوب بود که مدیران اینقدر از ان فراری نبودند!!!!!!!! پس همکاران بمانند که به نفعشان است و برای بازنشستگی عجله نکنند.مثلا اگر بروند کجا می خواهند بروند و چه سودی برای انها دارد؟ حال که قانونا می توانند تا 35 سال و طبق قانون جدید که زمزمه هایش هست حتی تا 40 سال در بیمه تامین اجتماعی می توانند بمانند . در اخر خدمت هم که حقوق سال به سال بهتر میشود و مثل ابتدای خدمت نیست . چرا حالا که موقع رجز خوانی کارکنان با سابقه هست رجزش را نخوانیم . اتفاقا خیلی هم به نفع ما کارکنان است که بمانیم. شرکت خیلی تمایل دارد از دست کارکنان با سابقه خلاص شود . اما همکاران در خدمتشان هستند. باشد که مرگ این پیوند نا گسستنی را از هم بگسلد . ما حالا هستیم.
با سلام خدمت سردبیر محترم و همکاران گرامی ایشان که با تلاش روز افزون خود سعی در رساندن آخرین اخبار به همکاران مخابراتی هستند. همانطور که مستحضر هستید پاداش تشویقی در سال 1392 شروع و در پایان آذر ماه 1394 پایان یافت ولی در بندی که بعدآ آمد برای افرادی که تا پایان سال 1394 به سن 50 سالگی می رسیدند ادامه داشت و هم دوره های من با گرفتن سختی کار و 35 سال سابقه و همچنین گرفتن پاداش تشویقی بازنشست شدند ولی من چون از فنی به اداری آمده بودم خدمتم در مدت زمان مشمول پاداش تشویقی به 35 سال نرسید و همچنین سنم نیز در 1395/01/01 به 50 سال رسید یعنی یک روز بعد از پایان مهلت مقرر که درخواست دادم ولی مقبول واقع نگردید سپس در سال 1395 مشمول بازنشستگی گردیدم که در تاریخ 1395/09/14 بخشنامه ای از تأمین اجتماعی به شعبات به این مضموم که سختی کار در زمان دولتی بودن مورد قبول این سازمان نمی باشد ابلاغ گردید و سابقه من را به 28 سال تقلیل داد و با مراجعه به تأمین اجتماعی مدعی شدیم که چطور با این شرایط هم دوره های من بازنشسته شدند و در این 7 سال که مخابرات خصوصی شده شما کجا تشریف داشتید گفتند آنهایی که رفتند شانس آوردند!!!( پس نتیجه می گیریم که ما با شانس داریم زندگی می کنیم نه با قانون) از شما درخواست دارم تحقیقی در مورد بخشنامۀ تأ مین اجتماعی که سختی کار را در زمان دولتی حذف کرده است به عمل آورید البته من یک روز بعد از اجرای بخشنامه مذکور(1395/09/14 ابلاغ گردید و 1395/09/15 اجرا گردید !!! ) برای سایت شما پیام دادم ولی هیچ تحقیقی در این مورد انجام نشد ظاهرأ شما یا علاقه ای به تحقیق در این مورد ندارید یا فراموش کردیده اید. با تشکر
اتفاقا مورد علاقه ماست.ولی قبول کنید که حجم کارهای مورد نیاز برای سایت خیلی زیاده.
شما نامه بخشنامه شماره خلاصه چیزی از اون ندارید؟
با سلام. خیر ، همکاران که برای بازنشستگی به تأمین اجتماعی مراجعه کردند نامه ای از سازمان تأمین اجتماعی به مراجعه کنندگان نشان دادند که به تأمین اجتماعی سراسر کشور جهت لغو سختی کار در زمان دولتی اشاره داشت و حتی کپی نامه را که از ایشان درخواست کردند، ندادند. با تشکر
با سلام
بگذارید همین یک ماه پاداش سنواتی را بدهند ومارا بازنشست کنند
همان طوری که عرف پرداخت رفاهیات را از طریق رانت حذف کردند
اینم حذفش برای آقایان کاری نداره .
یعنی بازنشسته کردنِ 9000 نفر در مدّت 2 سال، اسمِش”ایقاع”ِ ؟
نزدیک به 30% جمعیتِ شرکت رو در عرضِ 2 سال بازنشسته کردین و هنوز می گین :”عرف نیست”؟