مخابرات ما
خبرگزاری مخابرات ما

توصیه یک بورسی کارکشته به دارندگان سهام مخابرات بویژه کارکنان!

[box]مخابرات ما- دوست خوب ما در بورس ید طولائی دارد.در زمانی که همه در بورس زیان می دادند او با فکر درست سود می برد.خودش دارنده سهام ترجهی مخابرات هم هست.او در ملاقاتی با من به حرفهای بسیار مهمی اشاره کرد که ..دلش می خواست شما هم آن را بخوانید.این حرفها دلسوزانه گفته شده لذا کاملا به آن دقت کنید.

این نوشته نظرات شخصی همکار بورسی ماست و مخابرات ما فقط به انتشار آن بنابه وظیفه خود اقدام میکند.[/box]

*****

نویسنده : نیشابوری

مخابرات ما- طبق قانون تجارت شرکتهای بورسی در مجمع سالیانه خود پس از تصویب صورتهای مالی می توانند بین حداقل 10 درصد و  حداکثر 90 درصد از سود سهم (EPS) را توزیع نمایند.

توضیح اینکه در طی این سالها  سود تقسیمی مخابرات ایران و شرکت همراه اول جزء بالاترین سودهای تقسیمی در بین کل شرکتهای بورسی بوده است است. بسیار کم هستند شرکتهایی که 80 تا 90 درصد از سود تقسیمی را در مجمع داشته باشند.

چرا شرکتها سود کمتری توزیع می کنند؟

هر قدر سود تقسیمی در مجمع پایین تر باشد با توجه به اینکه سود پرداخت نشده به سهامدار، در داخل شرکت می ماند و ابزار بسیار مناسب و بدون هزینه  خواهد بود برای شرکت تا در جهت توسعه سیستم ها و ابزارها و شئون مختلف شرکت از آن استفاده کند.

.

هر چند که سهامداران به پول نقد بیشتر علاقه دارند اما خارج شدن این پول از شرکت اصلا به صلاح شرکت نیست  چرا که خروج این پول نقدینگی شرکت را بشدت کاهش خواهد داد و در نتیجه امکان افزایش بالای سود سالیانه شرکت برای سنوات بعدی ممکن نخواهد بود.

فرض کنید بخش زیادی از سود امسال در شرکت باقی بماند و شرکت بتواند با این سرمایه ،بدون هزینه تجهیزات بخرد یا فیبر بکشد.آنگاه در سالهای بعد چه حجمی از سود به شرکت خواهد رسید؟

.

مثال می زنم. فرض کنید سود هر سهم 43 تومان بوده است.با توجه به 60 میلیارد سهم ،کل سود قابل تقسیم شرکت  2 هزار و 580 میلیارد تومان می باشد.با توجه به تقسیم سود به مبلغ 333 ریال، هزار و 998 میلیارد تومان نقدینگی در طی چند ماه آینده از شرکت خارج خواهد شد.

این پول اگر در داخل شرکت بماند و با مدیریت صحیح هزینه شود می تواند با توسعه زیرساختهای فیبر و …. منشا تحولات اساسی در درآمد مخابرات باشد.اما چنانچه توزیع شود، حداقل تا 6 ماه آینده مخابرات فقط باید بدنبال تامین منابع جدید نقدینگی با بهره بالا از بانکها باشد تا بتواند خود را سر پا نگه دارد.

.

حالا شما بگویید!

.

اگر خواهان شرکتی پویا, و سرمایه دار و دارای آینده خوب بورسی هستید برای توزیع نقدینگی و سود هر سهم چانه زنی نکنید.

.

بحث آخر در مورد زمان توزیع سود است.

طبق قانون تجارت ،شرکتهای بورسی تا 8 ماه پس از برگزاری مجمع سالانه فرصت دارند سود سهامداران را توزیع کنند.شرکتهایی هستند که نه 8 ماه، بلکه دو سال است سود مجمع سالیانه را به سهامداران خود نپرداخته اند.لذا باید منصف باشیم بر اساس قانون درخواستهایمان را تنظیم کنیم.

.

اشاره میکنم ،تمام گفته ها، در صورتی به نتیجه مثبت منتهی میشود که مدیریتی پویا، قصد استفاده درست از منابع مالی را داشته باشد.وگرنه در ارتباطی یک سویه نمی توان از سهامدار انتظار از خودگذشتگی داشت ولی مدیران شرکت بدنبال خرید ویلا در شمال باشند!

.

دوستان گرامی! همکاران محترم!

بالاخره سهام ترجیهی شرکت آزاد خواهد شد.سال آینده این همه فروشنده ،یک جا تقاضای فروش سهام خود را خواهند داشت. اگر می خواهیم در آینده سهام خود را به قیمتی مناسب بفروشیم باید همگی کمک کنیم که شرکت پویا و سودآور باشد وگرنه ارزش سهام در تابلوی بورس پایین خواهد آمد و انتظار ده ساله ما برای آزادسازی سهام، بی ارزش خواهد شد.

خلاصه اگر سهامی با ارزش می خواهید بدنبال سود سالانه بیشتری نباشید.اگر ارزش بالا و سود بالا از محل فر وش سهام ترجیهی می خواهید بدنبال سود سالانه نباشید.

 

773470cookie-checkتوصیه یک بورسی کارکشته به دارندگان سهام مخابرات بویژه کارکنان!

Please rate this

0 1 2 3 4 5
16 نظرات
  1. همکار می گوید

    باسلام مطمنا این آقا هم حتما دستی در جیب مخابرات دارد .پول زیادی یکجا بماند نه تنها به نفع همکاران نخواهد بود بلکه یه عده را یابو برمیدارد. شما با بورس هراسی واقعا نگران ضرر همکاران هستی یا خالی شدن جیب خودت. ؟ ضمنا اگر این آقا خیرخواه است چرا نام وبیوگرافیش را ثبت نمی فرمائید؟

  2. بهمن می گوید

    مساله ی منابع و مصارف جدی است ، ما از مصارف شرکت خبری نداریم ، به قولی “هزینه تراشی” !!!!مساله عدم پرداخت قسطِ 4 دوره به سازمانِ خصوصی سازی هم که پا در هواست. دنبال ِشفاف سازی باشند، نیازی به “هراس”، نیست.

  3. کاوه می گوید

    سلام
    اینها که فرمودین درست،ولی نکاتی دیگری قابل تامل میباشد مثلا شفاف سازی در تهیه گزارشات مالی نظارت بر عملکردهای مالی ،ارائه واقعی سرمایه گذاریها و هزینه ها و ………با اینکه درآمد مخابرات بطور محسوس بالا رفته (با بالا رفتن تعرفه ها و تعدیل نیرو و… ) ولی سود متعلقه بصورت کلیشه ای هر سال پرداخت میگردد.

  4. آ و ب می گوید

    آنچه ما بابت سود میگیریم در اصل سود نیست همان حقوق قانونی مان است که برای بالا بردن ای پی اس و بعلت کوتاهتر بودن دیوارمان! از ما برده اند. دوست عزیز اگر این مبلغ ناچیز را هم نگیریم با این مدیرانی که داشته و داریم باید کاسه گدایی به دست بگیریم. با این وضع موجود نمیتوانیم ریسک کنیم و سود نقد را به فعالیت نسیه مدیران حواله کنیم! خیلی ببخشید که با نظر بسیار متین شما مخالفم.

  5. ha4kh@yahoo.com می گوید

    دوستان گرامی! همکاران محترم!

    بالاخره سهام ترجیهی شرکت آزاد خواهد شد.سال آینده این همه فروشنده ،یک جا تقاضای فروش سهام خود را خواهند داشت. اگر می خواهیم در آینده سهام خود را به قیمتی مناسب بفروشیم باید همگی کمک کنیم که شرکت پویا و سودآور باشد وگرنه ارزش سهام در تابلوی بورس پایین خواهد آمد و انتظار ده ساله ما برای آزادسازی سهام، بی ارزش خواهد شد.

  6. سوشیانس می گوید

    اتفاقا جنانچه سود بالایی داده می شد در بازار تاثیر مثبتی داشت چرا که بازده سهام بالا می رفت و سهام مخابرات در زمره سهام مشتری پسند می بود و خواهان زیادی پیدا می کرد و قیمت افزایش می یافت ولی حالا که سود اعلامی کمتر از سالهای قبل شد تاثیر منفی خواهد گذاشت

  7. دوستدارشما می گوید

    سلام سردبیر محترم
    دیشب هم درپاسخ به شبهه میزان سود مطلب گذاشتم که کلا با خود سوال حذف شد
    ولی درمورد مطلب این دوست بورسی حرفه ایمون باید عرض کاملا درست میفرمایند
    بنده هم تجربه سالها حضور در بورس را دارم
    باتوجه به اینکه مدیران محترم شرکت که دایم از سرمایه انسانی جهت پیشبرد اهداف شرکت تعریف وتمجید میکنند که به حق هم باید همینظور باشه
    ولی دو سوال دارم
    1-چرا توزیع سود سهامداران ترجیحی باید دیرتر از سهامداران عادی باشه اونهم طی سه قسط؟

    2-باتوجه به اینکه 90% اقساط سهام ترجیحی توسط کارکنان پرداخت شده چرا شرکت تلاشی برای ازاد سازی اون نمیکنه ضمن اینکه در هیچ قسمتی از قرارداد با خصوصی سازی قید نشده که سهام الزاما بعد از 10سال باید ازاد بشه

    شاهد مثال میتونم به کارکنان بانک ملت اشاره کنم که به محض خصوصی سازی بانک ، کل سهام ترجیحی دراختیار کارکنان قرار گرفت و مطالبات مربوطه از حقوق کارکنان ماهانه کسر میشد
    و سود سالانه نیز اول به کارکنان وبعدبه سایر سهامداران پرداخت میشه

    حالا با این تبعیض و نادیده گرفتن کارکنان بازهم میتونید امیدواری دهید که اگه هرچه سود کمتر توزیع بشه کارکنان از اون منتفع میشن

    1. حسین می گوید

      دوست عزیز این مطلب که فرمودین خلاف قانون تجارت می باشد و پرداخت اقساط سهام ترجیهی با سرعت بالا به نفع کارکنان نمی باشد

    2. سردبیر - مخابرات ما می گوید

      دوست خوبم, دبیر دوم, رسیدگی کننده به کامنتها
      اگر ممکنه کامنت قبلی و قعلی ایشون رو بمن بدین
      من هم دیشب ندیدم کامنت ایشون رو

    3. سردبیر - مخابرات ما می گوید

      امشب دیر وقته. من هم انرژی تموم کردم واقعا.اجازه بده فردا کامنت شما رو بدقت بخونم و با هم صحبت کنیم در موردش

  8. همکار می گوید

    آیا دلم به حال شرکتی که نا جوانمردانه حق مرا تضییع کرده است خواهد سوخت ؛ کسانی که حق جذب-رفاهیات-مشاغل سخت وزیان آور -حق لباس و . . . همکاران را نا دیده گرفتند همانند تاراج …. به جان این شرکت افتاده اندقابل ترحمند.آیا مدیری مدبر از زمان خصوصی شدن سراغ دارید ؛ آیا نمی بینید مخابرات از چه حالی به چه حال وروزی افتاده و از ما چه! میخواهید؟ اولین روز آزاد شدن سهامم به پایین ترین نرخ خواهم فروخت

  9. همکاررسمی می گوید

    اولا فلسفه خرید سهام در آمد و سود از محل انست چطور است با تصویب پاداش های انچنانی برای هیئت مدیره نقدینگی از شرکت خارج نمی شود . اما با سود ریالی این امر رخ میدهد!!!
    اینها به سرپوش نهادن بر اصل موضوع است.

  10. habibollah می گوید

    دلنوشته ای برای بزرگان و مسولین شرکت :من غمگینم
    ابتدا به مدیر سایت سلام می کنم البته بنده می خواستم در مطلب جداگانه ارسال کنم که خطا داد مجبور شدم زیر مطلب این دوستمان قرار دهم شما به صلاحدید جداگانه منتشر کنید با تشکر
    با سلام سخنم با شما مدیران و تصمیم گیران هست ابتدا دوسناریو را بررسی می کنم اگر شما به این نتیجه رسیدید که من نباید غمگین باشد آنگاه حتما به یک روانشناس مراجعه می کنم .
    سناریوی اول:بنده هم از بورس و معامله گری در آن بی اطلاع نیستم . می دانم که وقتی صحبت از فروش حق تقدمهایی هست که صاحبان آن 100 تومان را واریز نکرده اند .چون سهامدار عمده آنها را حراج می کند و در آخرین روز حراج اگر کسی نخرید باید خودش بخرد پس منتظر ماندم و در کمین شکار سهم با قیمت مناسب . البته کم نیستند از این گونه فرصتها در بازار . حدود 300 میلیون حق تقدم واریز نشده وجود داشت که هر کس می خرید باید به ازای آن 100 تومان به حساب می ریخت و در نیمه دوم فروردین ماه حراج شد . بنده هر روز نگاهی به قیمت نماد اصلی مخابرات و همچنین نماد حق تقدم و قیمت آن می کردم و نهایتا در 30 فروردین 96 سهم اصلی را در قیمتهای کمتر از 220 تومان خریدم .بنده این را خوب فرا گرفته ام که معمولا سهامداران عمده چون متعهد هستند سهام حق تقدم را بخرند پس در دوران حراج حق تقدم ،سهم اصلی را افت می دهند تا قیمت سهام حق تقدم پایین بیاید و پول کمتری بدهند اینگونه کسانی را که در افزایش سرمایه شرکت نکرده اند تنبیه می کنند . بهرحال مخابرات را در 2187 ریال خریدم و منتظر فرصت فروش ماندم . از طرفی یک مطلب دیگر را می دانم قبل از مجمع افزایش سرمایه باید ثبت شود و میزان سهام مخابرات از 45 میلیارد به 60 میلیارد افزایش پیدا می کند پس وقتی این اتفاق افتاد سهام شناور مخابرات در بازار بیشتر می شود و عرضه افزایش پیدا می کند و لابد قیمت کاهش پیدا می کند پس باید قبل از ثبت افزایش سرمایه سهم را بفروشم . یک مطلب دیگر نیز می دانم مخابرات قرار هست حدود 40 تومان سود تقسیم کند و جالب نیست در قیمتهای خرید من به مجمع برود چون پارسال در قیمتهای 250 به مجمع رفته پس مترصد فروش سهم می مانم معمولا حقوقی ها که زیر مجموعه ای از سهامداران عمده می باشند قیمت سهم را در روزهای نزدیک مجمع رشد می دهند تا در مجمع با اعتراض سهامداران مواجه نشوند مطلب را خلاصه کنم مخابراتهایی که در 2187 ریال خریدم در قیمتهای بیش از 2360 ریال فروختم و نزدیک 7 درصد در کمتر از یکماه سود کردم هر 5 درصد سود ماهیانه در بورس معادل بیش از 3 ماه سود بانکی می باشد .
    سناریوی دوم :من کارمند مخابرات هستم دو سال قبل مجبور شدم در افزایش سرمایه شرکت کنم چرا؟چون سهام ترجیحی و حق تقدم آنرا که نمی توانستم بفروشم از طرفی وقتی هم شرکت با داستانی که در سناریوی اول گفتم می فروخت پول آنرا به حساب خصوصی سازی می ریخت و چون معمولا مخابرات چند قسط سهام کارکنان را بدهکار هست به این زودیها دست من به سهامم نمی رسید حدود 70 هزار سهم داشتم که دوسال پیش نزدیک یک میلیون و چهارصد هزار تومان از سود مجمع را به من ندادند برای افزایش سرمایه . یک مطلب جالب برایتان بگویم :به عنوان یک معامله گر بورسی بهترین زمان برای خرید حق تقدم با توجه به داستان سناریوی اول هنگام حراج حق تقدمها هست . یعنی من اگر می خواستم در مخابرات سهامداری کنم اصلا به مجمع افزایش سرمایه نمی رفتم و سهامم را می فروختم و یا اگر می رفتم پارسال حق تقدمها را در قیمت بالاتری می فروختم و یکماه قبل می خریدم در قیمتهای پایین تری چون همین حق تقدم را پارسال می توانستم 121 تومان بفروشم و امسال 110 تومان بخرم وسود مجمع را هم بگیرم .
    حالا سخن من با شما بزرگان :که مدام با پرسشنامه و ره نگاشت و sms هایی که روزانه برای ما ارسال می کنید و جالب اینکه برخی همکاران با عرض معذرت نخوانده آنها را پاک می کنند .
    سهام ترجیحی که لطف شما به من نبود . من کارمند رسمی مخابرات بودم و مخابرات را به بخش خصوصی واگذار کردند و چند تایی سهام هم صدقه سری اینکه مرا که در بهترین دانشگاهها مهندسی گرفته ام را و در بهترین شرکتهای زمان خود استخدام شده ام را با عدم امنیت شغلی و روانی در آینده احتمالی مواجه می کنند به من دادند و ادامه ماند تا شما با من چگونه رفتار کنید . دو سال قبل ناگزیر یک میلیون و چهارصد هزار تومان به ازای هر سهم 20 تومان از سود من ندادید تا در افزایش سرمایه شرکت کنم . یکسال بعد بردید مجمع و دو سال بعد تازه افزایش سرمایه را ثبت کردید که هنوز در پرتفوی سهامداران قرار نگرفته است . اگر مرا به چشم کارمند خودتان نگاه می کردید آن مبلغ را می توانستید از سود امسال من بردارید و نه دو سال قبل … آنها به جهنم . تازه در تقسیم سود هم بیان کرده اید سود سهام مجمع سهامداران تر جیحی را از مرداد ماه در سه قسط می دهیم و جالب قضیه اینجاست که کسانی که یک روز قبل مجمع سهم می خرند و یک روزبعد مجمع می فروشند را از تیرماه پرداخت می کنید و البته مشخصات میزان سهام من از حدود 10 سال قبل دارید و شماره حساب حقوق بنده را هم همینطور.مخابرات برای آنها عروس یک شبه هست و برای من پیرزنی است که اگر چه همچنان به آن وفادار هستم لیکن با من اینگونه رفتار می کند . من غمگین هستم و در این افسردگی شما بزرگان ،هر چند وقتی یکبار یک پرسشنامه رضایت شغلی و یا انگیزه و … برایم ارسال می کنید و هر چند وقتی یکبار سمیناری برگزار می کنید و جملاتی رد و بدل می کنید و برایم sms می کنید که گو اینکه من مخابراتی نیستم و مانده ام که آن جملات قشنگ را چگونه به این روان غمگین خود بقبولانم . .
    بهرحال شما بزرگید و بیشتر از ما می فهمید که با ما اینگونه برخورد می کنید . حال از شما می خواهم اگر این غمگینی حق من هست که چون شما سبب آن هستید پس علت غمگینی بنده را برطرف کنید و اگر با این تفاسیر نباید غمگین باشم به من بگویید تا یک نسخه دکتر ویزیت شوم راستی یادم رفت حالا که ممکن هست راهنمایی شما بزرگان موجب شود به دکتر مراجعه کنم خواستم بدانم اینکه چند سالی هست ارتقای گروه که حقم بوده است و همچنین داستان رفاهیات و … را هم بگویید مشکل از من هست یا شما . شرمنده که مزاحم شدم چون احتمالا باید خودم را دکتر نشان بدهم گفتم راهنمایی کنید حداقل یک حق ویزیت بیشتر ندهم

  11. مطلع فنی می گوید

    اشاره میکنم ،تمام گفته ها، در صورتی به نتیجه مثبت منتهی میشود که مدیریتی پویا، قصد استفاده درست از منابع مالی را داشته باشد.وگرنه در ارتباطی یک سویه نمی توان از سهامدار انتظار از خودگذشتگی داشت ولی مدیران شرکت بدنبال خرید ویلا در شمال باشند!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ما این .. هیات عامل و سهامدار عمده را از زمان خصوصی سازی شده بهتر می شناسیم. سالهاست که با .. آشناست.
    هر چند سال قبل اندک اراده ای در وجود سهامدار عمده برای اصلاح این وضعیت به وجود آمد و کادرسازی به نظر کمتر(و فقط کمتر) غلط تری نسبت به سالهای پیش به وجود آمد ولی ما سالهاست این مدیران را هر جای مملکت می شناسیم.
    دوست من ویلای شمال از مد افتاده. خارج کشور ویلا تو بورسه.
    اینها اگر وجدان داشتند حق پرسنل را اینطور با پررویی نمی خوردند.
    شما برادر بورسی هم از سمت این سهامدار عمده به ماموریتی گماشته شده ای.

  12. هوشنگ می گوید

    با سلام
    روی کاغذ تمام این تفاسیر درست است مثل گرفتن یارانه اما در عمل چی ؟ ما باید به کی اعتماد کنیم ؟ کسانی که حق و حقوق طبیعی ما رو هم نمیدن و نه کاری به قانون دار ند نه دستور دولت و نه نامه رهبری باید اول برادری خودشون را ثابت کنند سپس ….

  13. عشقعلی می گوید

    در صورتی به نتیجه مثبت منتهی میشود که مدیریتی پویا، قصد استفاده درست از منابع مالی را داشته باشد.
    این شرط هرگز محقق نشده و نخواهد شد.لذا تمام مطالب فوق افسانه است.

نظرات بسته شده است.