مخابرات ما
خبرگزاری مخابرات ما

صنعت سیم و کابل ایران از سال گذشته، رونق دوباره گرفت

[box] مخابرات ما -اخبار فلزات: تشدید تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران طی سال‌های 1391 تا 1394، سبب ایجاد رکود در صنعت ساختمان و افت مصرف سیم و کابل در سایر صنایع مصرفی نظیر برق‌ و مخابرات و حمل‌ و نقل شد. از آن رو که تقریبا تمامی مفتول تولید شده به منظور تولید سیم و کابل مصرف می‌شود؛ تقاضای این نیمه‌ساخته مسی در کشور افت پیدا کرد. [/box]

مخابرات ما (محمد – اخبار فلزات) – ایران یکی از کشورهای بزرگ تولیدکننده مفتول مسی در خاورمیانه است. این کشور، به طور متوسط طی 8 سال گذشته، بالغ بر 120 هزار تن مفتول مسی تولید کرده است. با این وجود، روند تولید این محصول مسی در این دوره، با نوساناتی همراه بود. حجم تولید تا پیش از سال 1391، سیر صعودی داشت و از سال 1391، همگام با آغاز دوره تشدید تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران از سوی ایالات متحده و اتحادیه اروپا، کاهش 22 درصدی داشت. در سال 1392، مجددا حجم تولید افزایش 14 درصدی به خود دید؛ اما در سال‌های 1393 و 1394، تشدید تحریم‌ها با رکود در صنایع مصرف‌کننده نظیر ساختمان کاهش حجم تولید را به همراه آورد.

نمودار 1، آمار تولید مفتول مسی ایران را برای سال‌های 1391 تا 1395 به تصویر می‌کشد. همانطور که مشاهده می‌شود، روند تولید مفتول مسی در این دوره، با افت و خیزهای متعددی همراه بود که دلیل اصلی آن، افت تقاضای صنایع مصرف‌کننده به ویژه ساختمان در اثر تحریم‌هایی اساسی نظیر امکان مبادلات بانکی و نقل و انتقالات پولی طی سال‌های 1391 تا 1394 بود. رشد سالانه تولید این نیمه‌ساخته مسی در ایران، در بازه مورد بررسی، برابر با یک درصد بود.

در پایان سال 1394، مذاکرات 1 + 5 به نتایج قابل توجهی دست یافت و توافقی میان ایران و 5 کشور شرکت‌کننده در مذاکرات برقرار شد. بر اساس این توافق، بخشی از تحریم‌ها و قطعنامه‌های بین‌المللی از میان برداشته شد. در پی بهبود اوضاع سیاسی ایران، روابط اقتصادی و تجاری نیز بهبود پیدا کرد و تولید مفتول مسی نیز، با توجه به رشد تقاضای این محصول در بازار داخل، رشد 21 درصدی را پشت سر گذاشت. حجم تولید مفتول مسی ایران در سال 1395، به تقریبا 120 هزار تن رسید و این در حالی است که تقریبا تمامی مفتول مسی تولیدی در ایران، به مصرف صنایع تولیدکننده سیم و کابل می‌رسد.

زیربخش‌های مصرف‌کننده سیم و کابل در ایران، ابتدا صنعت ساختمان و سپس برق و مخابرات، حمل و نقل و سایر صنایع مصرفی نظیر واحدهای تولیدکننده لوازم خانگی است. صنعت ساختمان ایران طی سال‌های 1393 و 1394 با رکود شدیدی مواجه شد. این امر، سبب افت تقاضای سیم و کابل و طبعا مفتول مسی در این کشور شد. در سال 1395، صنعت ساختمان ایران، تقریبا بدون تغییر ماند. روند نوسازی و توسعه شبکه برق‌رسانی نیز از جمله مصارف غیرمستقیم مفتول مسی محسوب می‌شود. ایران، در جهت توسعه شبکه برق سالانه بسیاری از مناطق روستایی و غیرشهری را از نعمت برق برخوردار می‌سازد.

نوسازی شبکه‌های فرسوده نیز اگرچه در بخش فشار قوی وابستگی خود را به کابل‌های مسی از دست داده و جایگزین‌های آلومینیومی در این بخش مصرف می‌شوند، سهم سیم و کابل مسی در بخش فشار ضعیف همچنان قابل توجه است. علاوه بر شبکه برق، صنعت مخابرات ایران نیز از دیگر مصرف‌کنندگان سیم و کابل مسی است؛ این در حالی است که بخشی از مصرف سیم‌های مسی در شبکه‌های مخابراتی، به فیبر نوری اختصاص یافته است. پس از صنعت برق و مخابرات، خودروسازان، از مهمترین مصرف‌کنندگان سیم و کابل در ایران به حساب می‌آیند.

روند تولید خودرو در ایران، به استثنای برخی موارد، همواره صعودی بوده است. از جمله علل رشد صعودی تولید خودرو در ایران، می‌توان به 2 عامل مهم اشاره کرد؛ نخست، رشد جمعیت که به‌رغم نرخ تورم 2 رقمی در این کشور، از لوازم مورد نیاز زندگی شهری در ایران محسوب می‌شود و دوم، نبود رقبای بین‌المللی در بازار مصرف ایران است. تولید خودرو در ایران، در انحصار 2 شرکت بزرگ است که در مجموع سهم بیش از 90 درصد از بازار تولید داخل در دست دارند. ایران از جمله کشورهای صادرکننده خودرو در منطقه محسوب می‌شود.

***

867190cookie-checkصنعت سیم و کابل ایران از سال گذشته، رونق دوباره گرفت

Please rate this

0 1 2 3 4 5

نظرات بسته شده است.