تحریمها فرصتی استثنایی برای تولیدکنندگان مخابرات داخلی است
مخابرات ما – عضو هیات مدیره و دبیر سندیکای صنعت مخابرات ایران، گفت: صنعت مخابرات سالهاست که بدون حمایت دولت روی پای خود ایستاده است، وقتی صحبت از حمایت دولت میشود منظور انجام کارهایی است که در کل دنیا برای پشتیبانی از تولیدات رایج است مانند حمایتهای مالیاتی، تعرفههای گمرکی و تسهیلات بانکی ارزان قیمت، که اگر چنین نباشد نمیبایستی انتظار رقابت داشت.
مخابرات ما (محمد – سیتنا) – مهندس فرامرز رستگار، عضو هیات مدیره و دبیر سندیکای صنعت مخابرات ایران در گفت وگوی ویژه این شماره از ماهنامه نسل چهارم به موانع، چالش ها و فرصت های صنعت مخابرات داخلی در شرایط پیش رو پرداخته است، که به شرح ذیل به استحضار مخاطبان می رسد.
سندیکای صنعت مخابرات ایران شامل چه تعداد شرکت است و این شرکتها در کدام حوزهها مشغول به فعالیت هستند؟
سندیکا در حال حاضر دارای 122 شرکت عضو است که حدود 70 درصد آنها شرکتهای تولیدی و 30 درصد شرکتهای خدمات فنی مهندسی در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات هستند.شرکتهای تولیدی عمدتا دارای بخشهای R&D پیشرفته برای طراحی تجهیزات رادیویی، انتقال نوری، شبکه هسته مبتنی برIP و همچنین سیستمهای دسترسی میباشند.شرکتهای فنی مهندسی عضو سندیکا از مرحله مشاوره و طراحی تا اجرای پروژهها، نگهداری و بهره برداری از شبکههای مخابراتی فعالیت دارند.فعالیتهای گسترده سندیکا و حضور پررنگ در محافل مختلف تصمیم گیری و همچنین نقش راهبردی برای اعضا و دفاع از حقوق آنان باعث شده که علاقمندی برای عضویت در این سندیکا بیشتر شود؛ به طوریکه در چهار سال گذشته تعداد شرکتهای عضو به دو برابر افزایش یافته و برآورد میشود که تا پایان سال جاری تعداد اعضا به 140 شرکت افزایش یابد. قابل ذکر است که جذب شرکتهای توانمند در حوزه تخصصی هر تشکل از شاخصهای مهم ارزیابی توسط اتاق بازرگانی، صنایع ، معادن و کشاورزی به عنوان پارلمان بخش خصوصی می باشد.
در فضای رقابتی، کیفیت تجهیزات مخابراتی شرکتهای عضو سندیکا نسبت به نمونههای خارجی در چه سطحی است؟
تجهیزاتی که در شبکههای مخابراتی استفاده میشوند حتما باید از استانداردهای معتبر برخوردار باشند در غیر این صورت، یک سیستم غیراستاندارد در زنجیره شبکه باعث اختلال در خدمات میشود؛ بنابراین وقتی صحبت از تولید داخلی تجهیزات مخابراتی میشود یعنی حداقلهای لازم فنی رعایت شده است.
انتخاب تجهیزات تولید داخل توسط اپراتورهای مخابراتی پس از بررسیهای فنی لازم، انجام آزمایش های مختلف کارخانهای و اجرای طرح پایلوت در شبکه صورت میگیرد.
در بحث رقابت قیمتی، در شرایط برابر با محصولات خارجی، با در نظر گرفتن روش پرداختها، بسیاری از کالاهای ساخت داخل، یا قابل رقابت با نمونه های خارجی است و یا با حمایت کوتاه مدت برای شکل گیری تولید، قابل رقابت خواهد شد.
اگر ویژگیهایی مانند عدم وابستگی، پشتیبانی فنی، مسائل امنیت، صرفه جویی ارزی و همچنین اشتغال و رشد فناوری به آن اضافه شود، رقابت پذیری این تولیدات به مراتب بیشتر خواهد بود.وقتی صحبت از روش پرداخت میشود منظور ریسک بالا در پرداخت به تولید کنندگان داخلی و پایین بودن ریسک در خریدهای خارجی است.
در خریدهای خارجی که به صورت گشایش اعتبار اسنادی از طریق بانکها صورت میگیرد، بخش عمده پرداخت با حمل کالا به کشور یا بلافاصله انجام میشود و یا به صورت مدتدار با لحاظ بهره بانکی و با ارز معتبر صورت می پذیرد، ولی در خریدهای داخلی پرداختها براساس صورت وضعیت و طی مراحل مختلف انجام میگیرد و در آن نرخ تعدیل برای افزایش قیمت ارز وجود ندارد، ضمن اینکه در بسیاری از موارد با تاخیر چند ساله و بدون در نظر گرفتن جریمه دیرکرد صورت حسابها پرداخت میشود، درحالی که مالیات ارزش افزوده آن درهمان زمان صدور صورتحساب باید پرداخت شود در غیر اینصورت مشمول جریمه سنگین میگردد. تلاشهای زیادی برای فعال نمودن گشایش اعتبارات ریالی در قراردادهای داخلی صورت گرفته است ولی چون به نفع کارفرمایان نیست متاسفانه تاکنون اجرایی نشده است.
مزیت نسبی تجهیزات مخابراتی داخلی در مقایسه با نمونه خارجی چیست؟
همان طوری که عنوان شد، عدم وابستگی به سازندگان خارجی، پشتیبانی فنی ارزانتر و ارائه راه حلهای بومی از مزیتهای استفاده از محصولات داخلی است و در برخی از موارد همچون طراحی می توان گفت طراحیها جدیدتر از طراحی شرکتهای خارجی است، لذا قیمت تمام شده کمتر و قابلیت رقابت بیشتر است که نمونه آن تجهیزات انتقال نوری و شبکههای هسته مبتنی برIP است. در سالهای اخیر به علت تحریم و یا ادغام بعضی شرکتهای خارجی در شرکتهای دیگر بینالمللی، اختلال فراوان در پشتیبانیهای فنی آنان ایجاد شده که اپراتورها را با مشکل مواجه نموده خصوصا تجهیزاتی که نرم افزار آن، بر مبنای لایسنس خریداری گردیده است.
اگر قراره محصولات داخلی مخابرات مثل سایپا و ایران خودرو باشد همان بهتر که وابسته خارجی ها باشیم