چطور دوربین گوشی شما را روشن و شنود می کنند؟/ آیا آمریکا اینترنت ایران را قطع می کند؟
مخابرات ما- در مقطعی شما چندینبار درخصوص استفاده مسئولین کشور از تلفنهای هوشمند هشدار دادید. این موضوع چقدر جدی گرفته شد و چقدر بر آن نظارت میشود؟ موضوع دیگر اینکه جایگزینی برای این تلفنها در اختیار افراد قرار می گیرد یا نه؟
هدف ما این بود که اولاً مسئولین، تهدیدات این گوشیها را بشناسند چون تلفن هوشمند قابلیتهای زیادی دارد. نکته دوم هم این بود که گفتیم هوشمندانه از آن استفاده کنند.
یکی از تهدیدات این گوشیها این است که مکان آن قابل ردیابی است. به عنوان مثال وزیری که یک تیم محافظ و ۲ ماشین پیش و پس دارد و میخواهد کسی از رفت و آمد و مکان مراسمش چیزی نفهمد، خب با داشتن آن گوشی بیمعنی است.
اگر مهم نیست وزیر هر لحظه کجاست، خب تیم حفاظت نیاز ندارد و اگر مهم است که کسی خبر نداشته باشد، پس آن گوشی را هم نباید استفاده کند.
مکانیابی تنها یکی از این موارد تهدیدات است. ما حدود ۱۸ مورد آسیبپذیری در گوشی شناسایی کردیم که تقریباً هرچه بخواهند میتوانند برداشت کنند؛ از اثر انگشت و عکس قرنیه چشم و پسوردها گرفته تا صدا و عکس و تصویر و فیلمبرداری و باکس پیام و تقویم و مکان و…
کافیست شماره تلفن شما را داشته باشند. از طریق آن، نوع گوشی شما و بعد شماره سریال آن را به دست میآورند، بعد وقتی سرور میخواهد آپدیت برای آن گوشی بفرستد یک آپدیت خاص میفرستد. آن آپدیت روی گوشی طرف مینشیند و دیگر تمام گوشی تحت اختیار فرامین آنهاست.مثلاً شما دوربین گوشی را خاموش میکنید و به ظاهر خاموش است اما آنها دوربین را روشن میکنند و شما متوجه نمیشوید و… این سادهترین روش تهدید است.
لذا هدف اول، فرهنگسازی و شناخت تهدیدات بود که انجام شد. هدف دوم هم این بود که تلفن در مکانهای حساس وارد نشود که طی بخشنامهای ابلاغ کردیم و طبیعتا ناظر بر اجرای آن، حراست دستگاهها هستند.
اما درخصوص اینکه مابهازایی هم وجود دارد یا نه، به بحث ساخت گوشیهای بومی برمیگردد. ما در این خصوص سه طرح تعریف کردیم که ۲ طرح به نتیجه رسیده و طرح سوم هم در دست اقدام است. ۲ طرح اول این است که روی همین گوشیها قابلیت کنترل سیستم عامل را گذاشتیم.
امسال یکی از معاونین ما به مکه رفت و یک نمونه از آن را به او دادیم و یک نمونه هم در اینجا در اختیار ما بود و این ارتباط را تست کردیم که همه چیز به صورت کد و رمز منتقل میشد و مشکلی نداشتیم و موفق بود.
یک بار در زمان مذاکرات هستهای، آقای ظریف به من میگفت من وقتی برای مذاکره میروم، آقای کری (وزیر خارجه وقت آمریکا) که میخواست با تلفن صحبت کند یک گوشه سالن مینشست و یک چادر الکترومغناطیسی دورش میکشند که هیچکس نتواند از بیرون آن را شنود کند و با رئیس جمهور آمریکا مشورت میکرد. بعد من (ظریف) که میخواستم با رئیس جمهور خودمان صحبت کنم همه آنجا شنود میکردند و نفر دهم، یازدهم به رئیس جمهور میرسید! لذا یک وسیلهای برای من درست کنید که بتوانم ارتباط امن برقرار کنم.
خب الان این وسیله در اختیار است و میتوانند از آن استفاده کنند. در مرحله بعد، باید یک گوشی هوشمند داخلی بسازیم که در سال ۹۷ انشاءالله به نتیجه میرسد. البته ما این را به عنوان نمونه اول درست میکنیم و بعد صنعت باید آن را تولید انبوه کند.
** برای مقابله با طرح قطع اینترنت توسط آمریکا در آبان راه حل داریم
* خبری مطرح شده که آمریکا در مرحله جدید تحریمها در آبانماه، اینترنت کشور را با اختلال جدی مواجه کند، آیا آنها امکان این کار را دارند؟
اگرچه احتمال این کار را ضعیف میدانیم اما از طرفی، در صورتی که این اتفاق بیفتد، تدابیری دیده شده که کارکردهای ضروری کشور حفظ شود و شبکه ملی اطلاعات به اندازهای که آماده شده بنا است که بتواند خدمات اساسی مردم را جواب دهد.
در حوزه سایبری توانمندی متقارن نیست و ابرقدرت در سایبر نداریم، یک کشور کوچک هم به اندازه یک ابرقدرت میتواند نقشآفرینی کند و بنابراین بستگی به میزان توانمندی و آسیبپذیری است. کشوری آسیبپذیرتر است که سایبریتر است. آمریکاییها نسبت به ما سایبریتر هستند و زیرساختهایشان بیشتر از ما سایبری است پس طبیعتاً آسیبپذیرترند.
البته تصور ما از تهدید آمریکا یک تهدید ترکیبی بر بستر شبکه اجتماعی است. یعنی او میخواهد با ابزار شبکه، رسانه و گوشی و اینترنت، مردم ما را تحریک و سازماندهی کند و به جان دولت و حکومت بیندازد. خب اگر اینترنت را قطع کند دست خودش را کوتاه میکند.
عراقیها یک بار در جنگ به ما شیمیایی زدند و باد به سمت آنها وزید و خودشان مسموم شدند و از بین رفتند الان هم همینطور است.
الان همه مشکلات حلند که فقط نگران قطع اینترنتیم؟ نیاز اولیه ملت تامین نمیشه از تهیه خوراک و پوشاک واسه زن و بچه شون عاجزن آمریکا مقصره؟ کارگرا نون شبشون رو ندارن از بس واسه گرفتاریشون فریاد زدن دیگه جونی تو تنشون نمونده اونوقت نگران قطع اینترنتیم. هر روز بدبختی مردم قلبمون رو به درد میاره کجان مدیران مملکت؟ چند روز قبل رفته بودم خرید یکی قابلمه های دور ریختنی رو واسه فروش گذاشته بود یه عده بنده های خدا قابلمه های کثیف و کج و کوله و بدون در رو بررسی میکردن و صحنه ی دردناکی بود کجاست تدبیر دولت؟ ببینن حال و روز ملت ایرانو که به کجا رسیده. کجان که ببینن این صحنه ها رو؟
لابد اونایی که بفکر اینترنت هستن از مرفهین بی درد هستن!
قربون شکلت
میان درد من تا درد او, فاصله خیلی زیاده
در این کشور فاصله دردها زیاده
نوع دردها متفاوته
بهمین دلیل حس ها تفاوت میکنه
نمیهش اشکال گرفت از دیگران که حس متفاوتی دارن.
ضمن اینکه کاش از مشکلات بچه هایی که با ما کار میکنن خبر داشتین اون وقت هرگز اینطوری حرف نمی زدین
آمریکا اینترنت ایران را قطع یا دچار اختلال کند!!!!واقعا حرف احمقانه ای است چون اینترنت یک شبکه است وفقط خود ایران میتواند با قطع.دسترسی به درگاه های بین المللی ارتباط داده بین المللی را قطع کند، وگرنه مگر لوله هوا است که از آمریکا بیاید و آمریکا سیرش را ببندد تا دیگر نیاید.