یک پیشنهاد رسیده- انجمن نخبگان مخابراتی ایجاد کنیم.
مخابرات ما- شکل گیری NGO ها در جامعه، به سیستم های حاکم در پیشبرد اهداف خاصی که برای دولت هزینه دارد کمک موثری است.مردم در این گروههای مردم نهاد بدون دریافت دستمزد در راه رسیدن به یک هدف خاص تلاش می کنند.
می توان گفتن انجمن های کارگری، شوراها و تشکیلات آن جزو همین گروهها باشند.
اما بنظر ی رسد تعداد این گروهها بسیار اندک است چرا که حمایت خاصی از آنان نمی شود.
در اینجا پیشنهادی به مخابرات ما رسیده است که می تواند منشا اثر باشد.تشکیل یک گروه یا NGO از نخبگان مخابراتی.
ابتدا پیشنهاد را بخوانیدتا بعدا با هم صحبت کنیم:
پیشنهاد شکل گیری مجموعه مردم نهاد “نخبگان” در مخابرات
یکی از عواملی که موجب تقویت اقدامات مدیریتی و ارتقاء سطح تصمیم گیری های خردمندانه در شرکت مخابرات ایران خواهد شد شکل گیری یک ngo از درون جامعه همکاران نخبه است.
پیش نیاز این اقدام در درجه نخست تعریف شفاف و دقیق از مفهوم نخبگی است.
نخبگان در حقیقت موتور محرک مهمی برای بهتر شدن فرایندهای تصمیم گیری خواهند شد.
در گذشته و در دوره دولتی بودن مخابرات بر اساس پارامترهای دقیق از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی نخبگان شرکت شناسایی شده بودند و دارای امتیاز ی به نام حق نخبگی بودند البته این امتیاز و هدف بخشنامه مذکور که در دهه ۸۰ ابلاغ شد صرفا افزایش انگیزه نخبگان بود.
آنچه امروز نهادهای صنفی به دنبال آن هستند مطالبات صنفی و مالی است و این نهادها نقشی در افزایش کیفیت فرایندها و بهتر شدن اقدامات مدیریتی شرکت ندارند.
جامعه نخبگان مخابراتی میتوانند این خلا جدی را با کمک رسانه ها و نشست ها و مکاتبات با مدیران عالی شرکت مرتفع و نقش همیار مدیریت را ایفا کنند.
تلاش خواهم کرد با تعدادی از همکاران توانمند و چهره های موثر برای شکل گیری این هدف مذاکره کنم.
در صورتی که مخاطبان عزیز ما در این باره نظری دارند و یا مایل به همکاری هستند آماده دریافت نظراتشان هستیم
خجسته نیا- همکار روابط عمومی
حسن بزرگ ngo یا سازمان مردم نهاد این است که می تواند به مرور زمان خود را بهتر کند.یعنی مانند موسسات دولتی نیست که لازم باشد در همین ابتدای امر همه چیزش تعریف شده باشد.بلکه گروه موسس آن می توانند با نوشتن آیین نامه حداقلی حرکتی را شروع کنند و به مرور با جلب نظرات مختلف خود را بهتر کنند.
البته محدود کردن یک ngo به کلماتی مانند نخبه کارش را بسیار دشوار خواهد کرد.چرا که برداشت عامه از نخبه بسادگی تامین نمی شود.
بهر حال به گمان ما نمی توان ایستاد از ترس خطا و اشتباه. خطا و اشتباه، خود عامل ایجاد نخبه گی است.نخبه بدون آزمایش, تلاش، سخت کوشی به این مقام نمی رسد.
علاقمندان اگر همین جا کلمنت بگذارند ارتباط وصل خواهد شد.
امان از بی عدالتی
با درود به سردبیر عزیز
ایجاد چنین گروه هایی قطعا در پیشبرد اهداف یک سازمان تاثیر مثبت خواهد داشت.اما ایا در این کار هم نور چشمی های ریس ها به جای نخبگان معرفی نخواهند شد.معیار سنجش نخبگی را چه تعریف خواهیم کرد ایا شرایط رقابتی نخواهد گشت و انتقال دانش در سازمان پایین نخواهد امد و کسانی که به هر دلیل همسو با ریس ها و مدیرها نباشند از ورود به این گروه محروم شده انگیزه در سطح سازمان به شدت افت می کند
اینها گروه های NGO است
یعنی مدیریتش با خود اعضای گروهه
ممکنه اون اتفاقی که شما گفتید بیفته.اعضا باید مراقب باشند
سلام و تشکر از پیشنهاد این همکار عزیز
هر چیزی که بخواهد بین کارکنان مخابرات تفرقه ایجاد کند به صلاح نیست.
پیشنهاد می کنم قبل از هر چیزی انجمن ها و کمیته ها و شورای حمایت از کار و پرسنل در استان ها و در مخابرات ایران تشکیل شود.
البته برخی استان ها چنین تشکل هایی دارند و لی خیلی از استان ها ندارند و لازم است هر چه سریعتر کمک کنید این تشکل های عمومی از کارکنان در استان ها شکل بگیرد.
سلام، من هم علاقه مند هستم که گروه یا تشکلی جهت هم اندیشی های راهبردی مخابرات ایران تشکیل گردد.