کم کم قوانین استخدامی برای بخش خصوصی هرس می شود.-بخش دوم- (استخدام فرزندان ایثارگران)
کم کم قوانین استخدامی برای بخش خصوصی هرس می شود.(بخش دوم)(استخدام فرزندان ایثارگران)
مخابرات ما- در بخش قبلی برایتان نوشتیم که دو نفر نیروی شرکتی در دو مجموعه کاری مجزا بعنوان فرزندان ایثارگران و شهدا به دیوان عدالت اداری مراجعه کرده اند ولی پاسخ متفاوتی گرفته اند.اما بعدا رای ها اصلاح شده است.
مخابرات ما- خواندید که دو نیروی شرکتی چگونه احکام متفاوتی گرفته اند.اولی حکم به رسمی شدن گرفته و دومی حکم به ادامه کار بصورت شرکتی.
اما لازم است در هر دو مورد به شرایط کار این دو نفر دقت کنیم.این موضوع بسیار مهم است چرا که در نهایت حکم وحدت رویه را قابل فهم می کند.
آنچه که این احکام به آن استناد دارند قانون استخدام رسمی فرزندان شهدا و ایثارگران است:
مطابق تبصره ۲ قانون اصلاح بند دوم ماده ۴۴ قانون پنجساله پنجم توسعـه و تبصره ۱ از قسمـت (ذ) مـاده ۸۷ قانون بـرنامه پنجساله ششم توسعـه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴؍۱۲؍۱۳۹۵ دستگاههای مشمول این قانون موظفند با هماهنگی بنیاد شهید و امور ایثارگران حداکثر پس از سه ماه وضعیت استخدامی مشمولان این قانون را رسمی قطعی نمایند یا بدواً نسبت به جذب آنها به صورت رسمی قطعی استخدام نمایند.
لطفا خوب دقت کنید.این قانون می گوید در صورت استخدام, باید از همان ابتدا رسمی باشند ولی چنانچه در آنجا مشغول کار است باید حداکثر پس از سه ماه رسمی شود.
این موضوع اساس صدور حکم شده است که شما حتما باید توجه خاصی به آن داشته باشید.
برای نفر اول توضیحات کافی می دهم.
نفر اول- الف: خانم …. به طرفیت ۱- وزارت نفت (بیمارستان نفت تهران) ۲- سازمان امور اداری و استخدامی کشور و به خواسته الزام به تبدیل وضعیت استخدامی از شرکتی به رسمی قطعی.
یعنی ایشان از نیروهای شرکتی وزارت نفت است.
ببینید چقدر روی کلمات تاکید میکنم. وقتی ایشان نیروی شرکتی است یعنی مستقیما با شرکت نفت قرارداد ندارد.بلکه به طرفیت شرکتی دیگر وارد شرکت نفت شده.
اما دادگاه چنین حکم صادر می کند که :
از آنجا که شاکی در دستگاه طرف شکایت اشتغال پیدا نموده است لذا مقررات تبصره مذکور در مورد وی مراعات و اعمال نگردیده است. لذا شکایت مطروحه موجه تشخیص و حکم به ورود آن صادر و اعلام می گردد.
یعنی بر اساس این حکم فرد اول با اینکه بواسطه شرکتی دیگر در شرکت نفت کار میکند نیروی آن شمرده شده است. (اینها همه بعدا در صدور حکم نهایی استفاده شده است)
.
اما در مورد نفر دوم – با موضوع دادخواست خانم سیده زهرا … به طرفیت ۱- شرکت ارتباطات زیرساخت ۲- سازمان اداری و استخدامی کشور و به خواسته الزام به تبدیل وضعیت استخدامی از شرکتی به رسمی!
حالا حکمی که برای نیروی شرکتی در ارتباطات زیر ساخت صادر شده است کاملا مخالف است با حکم قبلی.
یکی از شعب دیوان عدالت اداری در مورد نیروی شرکتی (شرکت ارتباطات زیرساخت) موشکافی کرده و چنین پاسخ داده است:
با عنایت به اینکه در قانون مدیریت خدمات کشوری جهت جذب و استخدام نیروی انسانی مقررات خاص و طریق معین مورد حکم قرار گرفته است و این احکام به عنوان مقررات عام در رابطه با دیگر مقررات خاص من جمله مقررات مربوط به استخدام ایثارگران نیز حاکم بوده و بدون توجه به این مقررات با توسل به قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران امکان الزام طرف شکایت به استخدام رسمی شاکی نبوده و مضاف بر آن متن قراردادهای استنـادی شاکی مبین وجـود رابطه کـاری فی مابین ایشان و کـارفرمایی غیر از طـرفین شکایت می باشد کـه این امـر موضوع تبدیل وضعیت استخـدامی شاکی از شرکتی بـه رسمی را موضوعاً منتفی می سازد. …. حکم به رد شکایت صادر و اعلام می گردد.
خلاصه اش این است که طرف دوم نیروی شرکتی است و هیچ رابطه کاری و استخدامی با شرکت ارتباطات زیر ساخت ندارد لذا اصولا این قانون در موردش صدق نمی کند.
.
این دو حکم در زمانهای متفاوتی صادر شده است لذا نظر معاون قضائی نظارت و بازرسی دیوان عدالت اداری را به خود جلب کرده و ایشان درخواست صدور حکم وحدت رویه می کند.
یعنی پس از درخواست ایشان باید یکی از این احکام اجرائی باشد:
نیروهای شرکتی که در موسسات و شرکتهای دولتی کار میکنند یا باید همه رسمی شوند یا نشوند!
حکم وحدت رویه تمام تفکرات ما و نیروهای شرکتی را بهم می ریزد.
در مطلب بعدی به تشریح حکم نهایی می پردازیم.
************** ادامه دارد **********
سلام
وقت بخیر
این ماده فقط برای کسانی اعمال میشه که با سهمیه در آزمون های سالانه کشور شرکت کرده اند و مشغول به کار شده اند.
یا حق
سلام اقای سردبیر تکلیف ان هدیه نوروزی که قرار بود ۱۷ فروردین پرداخت شود چه شد
سلام به شما سردبیر عزیز
وقتتون بخیر
ما نیروهای شرکتی تو سایت شما مکانی خوبی داشتیم برا حداقل ابراز وجود و ارسال دقدقه های خودمون ولی الان با این عضویت خیلی مشکل شده است فقط سردبیر ما یک سوال تلخ ۹۷ ی داشتم با طعم ۹۸ ….
چرا مدیران مخابرات بحث طبقه بندی مشاغل را به باد فراموشی سپردن و در این سال جدید هیچ خبری نیست!!؟؟؟؟؟
بازهم مگه شما خبری به ما بدین و صدای بیصدای مارو به مسولین برسونید…
آیا واقعا خبری نیست؟؟؟؟
سلام سردبیر عزیز
نماز و روزه ها قبول حق
این قانون برای موسسات و شرکتهای دولتی است . ما شرکتی کاملا خصوصی هستیم و تابع این قانون نمی باشیم .
قوانین زیادی وجود داره که اگر وکیل توانمندی باشه برای ما که زمان دولتی بودن هم در شرکت کار میکردیم (منظورم اونهایی که سابقه بالای ده سال دارند ) و از آنجایی که کار ما جنبه دائمی دارد میتواند حق و حقوقات ما رو برگرداند .
با سلام و قبولی طاعات جناب سردبیر لطف کنید شماره به همراه مبلغی که باید واریزکنم به ایمیلم ارسال نمایید با تشکر
رو بخش ارتباط با ما منوی بالا بزنید اونجا هست