بهره برداری تجاری تکنولوژی نسل ۵ مخابرات
مخابرات ما – وزارت صنایع چین، دستور بهره برداری از تکنولوژی g5 را برای شرکتهای فناوری اطلاعات چین صادر کرد.
مخابرات ما ( محمد – گیتی آنلاین) -وزارت صنایع و اطلاعات گستری چین ۱۶ خرداد/۶ ژوئن در پکن مجوزهای فعالیت مخابرات سیار نسل ۵ را به شرکت های چینی چاینا تلکام، چاینا موبایل، چاینا یونیکام و چاینا برودکستینگ صادر کرد. این امر نشانگر ورود چین به عصر بهره برداری تجاری تکنولوژی نسل ۵ مخابرات است.
صدور چنین مجوزی در هر نقطه از دنیا باید خبر خوشی باشد. طبق روند استانداردسازی نسل ۵ شبکه مخابرات موضوع «پروژه مشارکت نسل سوم» سازمان ایزو (سازمان بین المللی استاندارد)، تا سال ۲۰۲۰ بهره برداری تجاری این تکنولوژی در سراسر جهان تحقق می یابد. در حال حاضر، کشورهای توسعه یافته به طور کلی در حال ایجاد شبکه مخابرات نسل ۵ خود هستند. هفته پیش شرکت «یی یی» (EE) اپراتور مخابرات بریتانیا در شش شهر خود آغاز به ارایه خدمات مخابرات نسل ۵ کرد. طبق گزارش زنده بی بی سی از این رویداد، این شرکت از تکنولوژی و تجهیزات شرکت هواوی چین استفاده می کند.
تکنولوژی ها و فرآورده های چین در عرصه مخابرات نسل ۵ روز به روز در حال پیشرفت است و سیستم ها، تراشه ها و ترمینال های شبکه مخابرات نسل ۵ چین برای ایجاد شبکه مخابرات نسل ۵ به منظور بهره برداری تجاری از شرایطی لازم برخوردار است. حالا صدور مجوز فعالیت مخابرات سیار نسل ۵ به اپراتورهای اصلی چین باعث می شود که شبکه مخابرات نسل ۵ در برخی شهرها و مناطق کشور ایجاد و فرآورده های پیرامون این شبکه نیز به زودی به بازار عرضه شود. اما اپراتورهای اصلی چین از جمله چاینا تلکام، چاینا موبایل و چاینا یونیکام در حال پیشبرد آزمایش های بهره برداری از تکنولوژی مخابرات نسل ۵ بوده و برنامه های خود برای تاسیس ایستگاه های پایه فرستنده(base station) در شهرهایی مانند شانگهای و گوانگ جو را تدوین و به عموم ابلاغ کرده اند.
تحقیق و توسعه تکنولوژی مخابرات نسل ۵ و بهره برداری تجاری از عهده یک کشور یا یک شرکت بر نمی آید بلکه استانداردهای آن، مجموعه استانداردهای بین المللی است که دست اندرکاران کل سراسر جهان در آن نقش دارند. شرکت های چینی نیز در شکل گیری چنین استانداردهایی حضور یافته و بدین ترتیب توانسته اند از طریق خلاقیت و تحقیق و توسعه فنی، در برخی تکنولوژی های حساس مانند Massive MIMO، آرایش فوق متراکم (Ultra Dense Deployment) و اینترنت وسایل نقلیه (Internet of Vehicles) در جهان پیشتاز باشند.
طبق «پروژه مشارکت نسل سوم» سازمان ایزو، مرحله اول استانداردسازی شبکه مخابرات نسل ۵ انجام گرفته و حالا با شکل گیری صنعتی پیرامون این تکنولوژی رو به رو هستیم. طبق این سند، شرکت های چینی ۳۰ درصد استانداردهای تکنولوژی مخابرات نسل ۵ را رعایت کرده اند. در بهره برداری تجاری این تکنولوژی در چین نیز شرکت های معروف جهان مانند نوکیا، اریکسون، کوالکام و اینتل حضور عمیقی داشته اند.
بهره برداری تجاری از تکنولوژی نسل ۵ مخابرات در چین و حضور شرکت های خارجی مانند نوکیا در سازندگی شبکه نسل ۵ مخابرات در این کشور نشان می دهد زنجیره تامین صنعت مخابرات نسل ۵ با موانع ساختگی قطع نمی شود. دولت آمریکا از شرکت های آمریکایی خواست استفاده از تجهیزات شرکت هواوی را متوقف و عرضه قطعات و خدمات به آن شرکت چینی را قطع کند و از دیگر کشورها نیز خواست به روند «توقف همکاری با شرکت هواوی» بپیوندند. اما شبکه سی ان ان در گزارش خود در این باره ابراز عقیده کرد، این کار ۱۱ میلیارد دلار ضرر به شرکت های آمریکایی با تکنولوژی بالا وارد می کند. اپراتورهای مخابرات بریتانیا مانند شرکت های «یی یی» و «ودافون» نیز اعلام کرده اند همچنان تجهیزات مخابرات بی سیم از شرکت هواوی را تامین می کنند. شرکت دیالوگ سمیکونداکتور (Dialog Semiconductor) بزرگ ترین تولیدکننده ریزتراشه
(microchip) بریتانیا نیز اعلام کرده است در صورت تشدید جنگ تجاری و فنی، صنعت لوازم الکترونیکی ناچار همراه با چین در مقابل آمریکا ایستادگی خواهد کرد.
بهره برداری تجاری از تکنولوژی مخابرات نسل ۵ زمینه ای جدید از اقتصاد جهان را باز می کند. تحلیلگران پیش بینی می کنند طی سال های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۵، بازار ۴۳۰ میلیون نفره در چین برای این تکنولوژی شکل می گیرد و ارزش اقتصادی ۱۰ هزار و ۶۰۰ میلیارد یوانی (حدود یک هزار و ۶۰۰ میلیارد دلار) در آن کشور ایجاد می شود. پیرامون زمینه های مصرف چنین تکنولوژی نیز می توان شاهد آن بود که این تکنولوژی و فرآورده های آن نه تنها منجر به نوآوری و به روزرسانی روش های ارتباطات، دانلود ویدئو و تماشای ویدئو به روش آنلاین می شود، بلکه به توسعه صنایعی مانند خودروی بدون راننده، آموزش از راه دور، درمان از راه دور و پرستاری برای سالمندان یاری خواهد کرد.
سال ۲۰۱۹ نخستین سال بهره برداری تجاری تکنولوژی مخابرات نسل ۵ در چین است. این تحول منجر به شکل گیری صنایع جدید و فرصت های شغلی بیشتر در چین و افزایش رفاه مردم سراسر جهان می شود. چین مایل است تا با تکنولوژی ها و شرایط صنعتی برتر خود در سازندگی تاسیسات زیربنایی شبکه نسل پنج مخابرات کشورها حضور پیدا کند و همزمان، از شرکت ها و سرمایه گذاران خارجی برای پیوستن به سازندگی چنین شبکه ای در چین استقبال می کند. کسانی که به دنبال محدودسازی چنین تکنولوژی ای در میان دسته ای کوچک از کشورها هستند و تلاش می کنند تا چنین تکنولوژی ای تحت کنترل انحصاری خود قرار دهند، جز انقباض فنی خود، شاهد هیچ پیامد دیگری نخواهند بود و نهایتا از این بازی خارج می شوند.
***
نظرات بسته شده است.