سرنوشت شبکه فیبرنوری و اینترنت ۲۰ مگابایتی در هالهای از ابهام
[box] مخابرات ما – مدیرعامل اپراتور چهارم (فیبرنوری) از ایجاد شبکه فیبرنوری در هفت کلانشهر کشور تا پایان سال ۹۵ خبر داده بود… هنوز تکلیف این پروژه مشخص نیست [/box]
تنظیم : همراه از ایسنا
مخابرات ما – مدیرعامل اپراتور چهارم (فیبرنوری) در سال گذشته از ایجاد شبکه فیبرنوری در هفت کلانشهر کشور تا پایان سال ۹۵ خبر داده بود اما در حالی که چهار ماه دیگر تا پایان سال باقی مانده، هنوز تکلیف این پروژه مشخص نیست و سرنوشت آن در هالهای از ابهام قرار داردبا استفاده از شبکه فیبرنوری (FTTX) امکان دسترسی به پهنای باند ۲۰ مگابایت در ثانیهای فراهم میشود و شهروندان میتوانند از این پهنای باند در حوزههای مختلف مانند آموزش الکترونیکی، بانکداری الکترونیک، دولت الکترونیک و چندین مورد دیگر استفاده کنند.
اما برای آغاز به کار این شبکه، سرمایهگذاری زیادی لازم بوده و هزینهی ۵ میلیارد دلاری برای ایجاد ۶٫۸ میلیون پورت، فعالیتهای اپراتور چهارم کشور را در سالهای اخیر با مشکلات بسیاری روبرو کرده است.
حتی در مقطعی از زمان اخباری مبنی بر تعلیق شرکت ایرانیان نت یا اپراتور فیبرنوری به گوش میرسید که پس از مدتی این موضوع از سوی مدیرعامل شرکت ایرانیان نت تکذیب شد. وی تاکید کرد که چنین بحثی در دستور کار سازمان تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی و کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات قرار نداشته و این تنها هشداری بود که سازمان تنظیم مقررات ارتباطات داده است. در نهایت این هشدارها نیز فایدهای نداشت و شرایط پیشرفت این طرح تغییری نکرد؛ تنها با این تفاوت که وزیر ارتباطات از افزایش مدت دوره انحصار اپراتور چهارم خبر داد.
معاون وزیر ارتباطات و مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت که ۲۰ درصد از سهام ایرانیان نت را نیز در اختیار دارد، در جریان نمایشگاه تلکام امسال گفت:
شرکت ایرانیان نت وظیفه داشته تا بسترهای لازم در حوزه شبکه فیبرنوری را ایجاد کند و ما هم در این زمینه تکلیفی داشتیم اما این اتفاق هنوز رخ نداده است. شرکایی نیز در این طرح حضور داشتند که متاسفانه سهم خود را سرمایهگذاری نکردند.
محمدجواد آذری جهرمی در مورد احتمال بازپسگیری سهام شرکت ارتباطات زیرساخت از اپراتور فیبرنوری عنوان کرد که تمام تلاش ما بر این است تا این سهم را نگه داریم. شبکه فیبرنوری یک زیرساخت مخابراتی محسوب میشود اما اکنون ما در شرکت زیرساخت شاهد سهام طلایی ایرانیان نت هستیم و امکان کاهش این سهم در آینده وجود دارد.
شرکت MTN در شبکه فیبرنوری ایران سرمایهگذاری میکند
همچنین رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از آمادگی شرکت MTN برای سرمایهگذاری در اپراتور فیبرنوری ایران خبر داد. علیاصغر عمیدیان عنوان کرد که در آخرین نشست کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی، ۱۰ نظر در مورد شبکه فیبرنوری مطرح شد و از این میان در ۸ مورد با شرکت ایرانیان نت به تفاهم رسیدهایم اما بر سر دو مورد اختلافنظرهایی وجود دارد. یکی از این موارد درخواست انحصار FTTC از سوی شرکت ایرانیان نت بود که امکانی برای موافقت با آن وجود ندارد و این قابلیت باید در اختیار همگان قرار بگیرد. مورد دوم نیز به بحث تعرفه گذاری مربوط میشود و اپراتور چهارم پیشنهاد داده است که تعرفهها بین ایرانیان نت، ۱۷ اپراتور FCP و مخابرات تنظیم شود اما نظر کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی تعیین تعرفه از سوی رگولاتور و بر اساس شرایط بازار است.
عمیدیان در خصوص تمدید دوران انحصار اپراتور فیبرنوری نیز اظهار کرد:
کمیسیون تنظیم مقررات فرصتی را برای انجام مذاکرات در اختیار اپراتور چهارم قرار داده تا تعیین تکلیف کند و شرکت ایرانیان نت نیز هم اکنون در حال مذاکره است. این شرکت برای طرح شبکه فیبرنوری اقدام به جذب سرمایهگذار خارجی کرده و باید توجه داشت که زمان پروانه قابل تمدید است اما دورهی حفاظت بر اساس عملکرد تعیین میشود.
شرکت MTN به عنوان سرمایهگذار خارجی اپراتور فیبرنوری وارد عمل شده و مذاکرات ایرانیان نت با این شرکت در مراحل نهایی به سر میبرد. MTN در کشور ما فعالیت داشته و با توجه به اینکه در ایران پول دارد، آمادگی خود را برای سرمایهگذاری اعلام کرده است. به گفتهی محمود واعظی، وزیر ارتباطات ایران، MTN در صورت همکاری با ایرانیان نت میتواند ۴۹ درصد از سهام این شرکت را در اختیار بگیرد.
در سالیان دورتر بحث بسترسازی فیبر برای ارتباطات تلفنی تا خانه مشترکین قابل طرح خردمندانه بود زیرا هم سازگار با محیط زیست است و هم فواید فیبر بسیار بالاست ولی در این سالها که بستر بی سیم برای استفاده از اپلیکیشن های مبتنی بر IP مورد اقبال همگانی است دیگر بستر سازی فیبر قابلیت توجیه فنی- اقتصادی ندارد.
گرچه گفته می شود که این بستر برای مجتمع های بزرگ مسکونی و تجاری چاره ساز است ولی این نیز همچنان، پاک کردن صورت مسئله است زیرا :
1- بحث بر سر ذائقه مشترکین است نه سرویس دهندگان
2- بازگشت سرمایه در این پروژه بزرگ ملی و استانی بسیار کمتر از حد انتظار است
ما در آینده بسیار نزدیک گواه بر دگرگونی های ماهوی در ارتباطات تصویری- صوتی – متنی همه مردم هستیم و ناگزیر از آنیم که واقع بینانه به چنین موضوعات هزینه بردار نظر اندازیم پیش از آنکه خیلی دیر شود
احسنت