امنیت شغلی؛/ چیزی که مغفول مانده دو وظیفه است,یکی برای دولت , دیگری برای مخابرات.
[box]مخابرات ما- کار, بیکاری, امنیت شغلی؛ هیچ شرکتی و هیچ دولتی به تنهایی نمی تواند.[/box]
نویسنده: نادری 80 ویرایش سردبیر
مخابرات ما- امنیت شغلی وقتی ایجاد می شود که تعداد مشاغل بیش از شاغلین باشد.عرضه و تقاضا اصل اولی است که در بخش خصوصی مورد اتفاق است.
هر چیزی غیر از این, حرف بدون سند و پشتوانه ای است.
تا وقتی بیکاران زیادی پشت دروازه های مخابرات صف کشیده اند, هر تهدیدی از سوی کارگران و کارکنان بی نتیجه است. تا وقتی متخصصان دانشگاهی به هر کاری , نامتناسب با رشته تحصیلی تن می دهند , امنیت شغلی حرف بی معنایی است.
دقیقا از زمانی که ما درهای دانشگاه را به وسعت همه کشور باز کردیم باید فکری برای امروز میکردیم.یعنی باید صنعت و پیشرفت علمی و اقتصادی کشور به درجه ای میرسید که این متخصصان را جذب کار و بازار کند.
اما نشد.
حالا هم دولت نمی تواند از زیر بار مسئولیت ایجاد شغل شانه خالی کند! مخابرات به تنهایی نمی تواند 100 هزار نفر را استخدام کند و حقوق مناسب پرداخت کند.قرار هم نبوده است که چنین شود.
اما اگر دولت به مشاغل جانبی ارتباطات اهمیت میداد امروز هیچ نیازی به استخدام این افراد در مخابرات نبود.
در حالیکه صنعت کابل ورشکسته است, ابزارهای مخابرات و ارتباطات مستقیما از دست کارگران چینی بدست ما میرسد و هیچ صنعت تبدیلی در حوزه ارتباطات شکل نگرفته است , مجبور هستیم 100 هزار نفر را در حوزه سرویس های مخابراتی تلفن ثابت (که خود ورشکسته است) بکار بگیریم.
مگر این تجارت ورشکسته چقدر درآمد دارد؟ اینترنت ثابت, مکالمه , وصل خط تلفن , رفع خرابی و…. مگر چقدر ظرفیت دارد؟
این است که دور باطل میزنیم.کارکنان استخدام قانونی و امنیت شغلی می خواهند.این حداقل خواسته قانونی افراد است. مخابرات درآمدی برای تامین امنیت این افراد ندارد. … و دولت! ….. بهتر است از آن بگذریم. بحث به خارج از حیطه مخابرات میرود و چندان علاقه ای به بحث در آن نداریم.
حالا چه کنیم؟
شرایط فعلی ما این است! صد هزار نفر باید زندگی خود را از همین مخابرات بچرخانند.از بسیار سیر , تا گرسنه!
بحث پیمانکاران جداست! ما هنوز نفهمیده ایم این گروه چه میکنند و چقدر درآمد دارند! البته فعلا مخابرات اینها را هم دچار مشکل کرده است.اما آنچه ما را به پیمانکاران بدگمان می کند پیشینه بد آنان است! آن زمان که مخابرات دوران طلائی خود را طی میکرد, فقط وضع پیمانکاران بهتر میشد و هر روز با ماشین های خارجی در مراکز جولان میدادند!
می خواهم بگویم در همان زمان هم, آنان قابل اعتماد نبودند تا بر حسب افزایش درآمد سهم کارکنان را بیشتر کنند!
واقعیت این است که فعلا وضع ما همین است از جایی کمک نمی رسد , و باید خودمان آستین بالا بزنیم.بشرطی که وقتی فردا درآمدها افزایش پیدا کرد باز دوباره این پیمانکار نباشد که مدل ماشین خارجیش را عوض میکند!
راه حل چیست؟
قطعا تنها راه موجو افزایش درآمد است! هنوز هم تیم های بزرگ پیمانکاری در سراسر کشور هستند که می گویند می توانند بصورت واقعی , عملکردی پول بگیرند! این گروه می گوید می توانیم درآمد مخابرات را آنقدر بالا ببریم تا پرداختی کارکنان شرکتی افزایش یابد.
باید از همین فضا درآمد بیشتر کسب کنیم. لذا باید پیمانکارانی را بیاوریم که بتوانند و تعهد بدهند با افزایش درآمد شرایط را بهبود ببخشند!
اما دو مورد بسیار مهم:
- باید پیمانکاران بیمار را کنار بگذارند.
- مخابرات بیمار, سیستم معیوبی دارد.نباید این سیستم معیوب در کار پیمانکار دخالت کند.
چه کسی است که از درآمد بیشتر بدش بیاید.
اما همه باید بدانند مخابرات هرگز توان این افزایش را ندارد.نه امروز و نه فردا!
پس باید به سیستم های جایگزین , از جمله پیمانکاران سالم و بزرگ اجازه داد با شیوه هایی نوین کار کنند و فرصت این کار را داشته باشند.
در این شرایط بد اعتمادی و بی اعتمادی , هیچکس سود نخواهد برد! نه مخابرات , نه کارکنان رسمی و نه نیروهای پیمانکاری! مگر اینکه در دل همین سیستم تحولی سریع ایجاد کرد.تحولی که بسرعت به درآمد برسد.
ره نگاشت برای این امر, سرعت کافی ندارد!
چرا نامی از دولت و کمک هایش نمی برم؟
دلیلش واضح است! دولت مخابرات و همراه اول را برای تبلیغش می خواست که به آن رسید. دیگر خود را درگیر مخابرات و مشکلاتش نمی کند! حتی اگر مشکلات مخابرات ادامه پیدا کند, در ابتدای سال مالی از تغییر مدیر عاملش نیز پرهیز نخواهد کرد.امری که در سیاست های جاری, کلید موقت حل مشکلات برای مدیریت های کم توان ماست!
سلام
سوال من این است 40هزار نیروی شرکتی را کی استخدام کرده با خودمان رو راست باشیم اینها همه فامیل های شما مخابراتی ها هستند یا نه ؟ چند درصد شان پارتی مخابراتی ندارند ؟ فلان مدیر چند نفر باخود آورده ؟ اگه ی کمی به عقب تر برگردیم مشکل حل میشه مگه اینا برای کار معین و موقت بکار گرفته نشده اند حالا زیا بودن نیروی شرکتی چه ربطی به نیروی رسمی 25 سال سابقه داره ؟ همه چی رو قاطی نکنید . الان از بیرون به شرکت مخابرات نگاه کنی متوجه میشی چه خبره؟ مخابرات می بایست بجای اینکه این همه نیرو بدون ضوابط وارد شرکت کنه از طریق آزمون نیرو جذب می کرد اون هم بقدر نیاز . یک کلام ختم کلام در مخابرات مدیریت در حد صفر مطلق است 273C- خدا رحم کنه ؟ خدا مخابرات را رحمت کنه !!!!
اقای سردبیر من مردم اینقده مطلب گذاشتم شما انعکاس ندادی، چرا هر چی برات میصرفه تایید میکنی،
یه خورده ازادی بیان تو این سایت اعمال کن
باید عرض کنم که تایید کامنتها بر عهده بنده است ومطالبی که در آن توهین به افراد حقیقی وحقوقی نباشد تایید می شود تعداد بسیار کمی از کامنتها بعلت همانی که عرض کردم رد می شود . مطابق عرفی که از قبل در سایت بود وتوافقی که خوانندگان با سردبیر عزیز داشتند در بعضی از کامنتها با تغیر برخی کلمات یا حذف کلمات نامناسب منتشر می شود در موارد بسیار نادر تصمیم به عدم انتشار گرفته می شود
با سلام
این حرف که پیمانکاران بیایند به وضع مخابرات سروسامان دهند کاملا اشتباه است هیچ پیمانکاری در ایران به فکر منفعت نیروها نیست و فقط و فقط به فکر سود آوری شرکت خود می باشد نمونه آن وقتی دولت بحث مستقیم سازی نیروهای خود را مطرح کد همین مخابرات به عنوان یک پیمانکار بزرگ بخش خصوصی این کار را نکرد چرا؟؟ چون سرمایه گذران و خریداران اصلی این شرکت فقط به فکر سود دهی بودند. باز هم چرا؟؟ چون کسانیکه مخابرات را خریدند جدای از مباحث سیاسی آن به این فکر می کردند که اگر همین پول را در بانک داشتند چقدر در آمد داشتند پس به کمتر از آن قانع نبوده و نیستند!!
برادر عزیز کجا 100 هزار نفر؟؟؟
چرا جو سازی میکنید؟؟؟؟
تا حالا به گفته مخابرات 20 هزار رسمی بود و 40 هزار شرکتی که این هم بسیار آمار اشتباه و بالایی است حالا شما میگویید 100 هزار نفر
یکی پیدا بشود بخشنامه بازنشستگی را اعلام کند آمار درست خواهد شد
سلام فعلا که دارند انار ساوه میفروشند مثل یاقوت سرشان شلوغ است سرمای اخیر هم خسارت زده بیمه هم خسارت پرداخت نمیکند بخشنامه یعنی چه تو این شلوغی
پیر یایی از لرستان
با سلام
با تشکر از مطلبی که گذاشتیدواقعا همینطوره شرکت مخابرات جزئ شرکتهای تخصصی کشور می باشد و این روند می بایست در انتخاب پیمانکاران نیز ادامه داشته باشد اما متاسفانه با عنایت به رانتهایی که در مدیریت کلان شرکت وجود داشت به این وضع مبتلا شدیم وشاهد این صحبتها به شکل گیری ایرانسل .تالیا . شستکام.خدمات اول و…نگاه کنید همه از مسئولان مخابرات هستن اما بقول شما میتوان از این بحران خارج شد وبازی برد برد را شروع کرد نیرو های خصوصی هم در داخل مخابرات تجربه وتخصص پیدا کرده اندبایه مدیریت کاربلدوپای بند بودن به اجرا قانون و انتخاب پیمانکار مناسب می توان پروژه های ره نگاشت را باهمین نیرو ها انجام داد
بله نیت شما درست . ولی کسانی که مجری اصلی این کارند و انتخاب پیمانکار بر عهده آنها است یا مقام بالاتر منتظر این فرصت هستند.خدایا دوباره یک فرصت طلای جور شد . خواهشا شما خودتان می دانید صورت مسئله کاملا منطقی و اعقلایست . سردبیر محترم به نظر شما درست اجرا می شود . مسلما جوابش را همه می دانند. اگر یقین دارید که درست اجرا می شود یه نگاهی به روز و حال مخابرات بیندازید و خودمان را گول نزنیم .