سازمان تامین اجتماعی مانع از بازنشستگی با مشاغل سخت و زیان آور در مخابرات شده است؟
[box]مخابرات ما- مدتی است همکاران اعتراض دارند به اینکه تامین اجتماعی حاضر نیست بازنشستگی کارکنان مخابرات را بر اساس سختی کار تایید کند! ما به بررسی موضوع پرداخته ایم.[/box]
[box]مخابرات ما- این مطلب بر اساس گفتگوی همکاران در گروه اجتماعی رسمی سایت مخابرات ما تنظیم شده است.مدارک نیز از همین گروه اخذ شده است.لذا اگر نظری بر این گفته ها دارید در بخش دیدگاهها اعلام فرمایید.[/box]
نوشته و تنطیم از :نادری 80
مخابرات ما(نادری80)- مدتی است کارکنان رسمی شرکت مخابرات ایران به رفتار تامین اجتماعی در برابر بازنشستگی آنان با استفاده از سختی کار معترض هستند.
از آنجا که این موضوع, واکنشی از سوی مخابرات نداشته است , تلاش کردیم به آگاهی کارکنان در این زمینه اضافه کنیم. تا اینکه امروز این بحث در گروه اجتماعی رسمی مخابرات ما مطرح و کل موضوع شفاف شد.لذا با تشکر از همه افرادی که در این بحث شرکت کرده بودند به بیان بحث در سایت نیز اقدام می کنیم.
کارکنان شرکت مخابرات ایران می گویند وقتی به تامین اجتماعی مراجعه می کنند تا مانند کارکنان سنوات گذشته مخابرات بر اساس سختی کار بازنشسته شوند, بیمه جواب آنان را نمی دهد و سختی کار را از آنان نمی پذیرد.
بررسی موضوع نشان میدهد تامین اجتماعی برای پوشش دادن به بخشی از نگرانی هایش دست به اقدامی زده است تا زمان بگذرد و پاسخ نامه اش از جایی دیگر برسد.
برای دانستن “آن جای دیگر” باید دو نامه را بدقت بخوانید.
یکی حکمی است که توسط همکاران بازنشسته قبلی استان تهران از دیوان عدالت اداری و در برابر تامین اجتماعی اخذ شده است:
بر اساس این حکم, همکار بازنشسته و قدیمی مخابراتی از دیوان عدالت اداری تقاضای صدور حکم کرده است.او مدعی است:
بازنشستگی عادی افراد مانع از برخورداری آنان از حقوق مکتسب و بهره مندی از مزایای مشاغل سخت و زیان آور نخواهد شد.
لذا این همکار بازنشسته از دیوان عدالت اداری خواسته است از مزایای مشاغل سخت و زیان آور برخوردار گردد.
دیوان عدالت اداری نیز بر اساس تصویر بالا , این نظریه را تایید و به تامین اجتماعی دستور برخورداری نامبرده را صادر کرده است.
وقتی این حکم به تامین اجتماعی میرسد , طبیعی است که احساس زیان مالی کند.
چنانچه بازنشستگان قبلی مخابرات تقاضای جاری شدن این حکم را داشته باشند تامین اجتماعی دچار سختی می شود.لذا این سازمان بر اساس این نامه از دیوان عدالت اداری تقاضای صدور حکمی جدید می کند.
در این نامه از دیوان عدالت اداری خواسته شده است فقط برخورداری کارکنانی از مخابرات در مشاغل سخت و زیان آور تایید گردد که از سال 1388 به بعد, یعنی بعد از خصوصی سازی , از مشمول کارمندی خارج و به مشاغل کارگری اشتغال داشته اند.
بر اساس این نامه, چنانچه تایید گردد, فقط سابقه بعد از خصوصی سازی مشمول سختی کار قرار می گیرد نه قبل از آن. لذا بسیاری از متقاضیان جدید, نمی توانند بازنشسته شوند و حداکثر سه سال و نیم به سابقه هر کسی اضافه می شود.
به این ترتیب , کوزه گر در کوزه افتاد.
سازمانی که با اعلام سریع و صریح بسیاری از مشاغل مخابرات استانی بعنوان مشاغل سخت و زیان آور , مبالغ بسیاری از شرکتهای مخابراتی به حساب تامین اجتماعی واریز کردند , اینک با تعداد زیادی از بازنشستگان مخابراتی روبرو می شوند که طی سنوات گذشته بدون استفاده از سختی کار بازنشسته شده اند.
سازمان تامین اجتماعی , در حال حاضر منتظر جواب دیوان عدالت اداری است.
اما آیا این انتظار , مانع از اجرای احکام قطعی قبلی می شود یا خیر؟
آگاهان می گویند سازمان تامین اجتماعی نمی تواند به بهانه ارسال نامه , و منتظر جواب بودن , از اجرای احکام قبلی سرباز زند.
لذا چنانچه متقاضیان فعلی بازنشستگی مخابرات , اقدامی قضائی انجام دهند , سازمان مکلف به اجرای دستورات قبلی و پذیرش سنوات مشمول سختی کار خواهد شد.
از آنجا که اجرای سختی کار, موجب پرداخت مبالغی از صندوق مخابرات می شود, مخابرات نیز پیگیر این مشکلات نیست و کارکنان را در مقابل تامین اجتماعی بدون حامی رها کرده است.
باسلام
من در اواخر دی ماه 95به شبعه یک اصفهان مراجعه کردم که متوجه شدم سختی کار اینجانب که هم مورد تایید اداره کار(فرم شماره یک ) و هم خود کمسیون بیمه تامین اجتماعی در آذر 94 بوده را ملغی اعلام نموده و با مراجعه مجددا به اداره کار ،آنها مجددا برسختی کار اینجانب صحه گذاشتندو با پیگیریهای انجام داده شده از طریق آشنا در سازمان تامین اجتماعی ،مشخص شد که یک نامه به شماره 290/95/60244 به تاریخ 95/9/15 از دیوان عدالت اداری به ریاست حجت السلام بهرامی به سازمان تامین اجتماعی ارسال شده مبنی بر اینکه چون مخابرات از 88/8/18 خصوصی شده و از این تاریخ مشمول اداره کارشده لذا از این تاریخ به بعد سختی کار محاسبه می شودو قبل از آن چون دولتی بوده شامل سختی کار نمی شود لذا خواهشمند است با پیگیریهای شما ما را رهنمایی کنید که شکایت را به کجا ببریم وقتی که دایوان عدالت اداری چنین حکمی داده است؟
لطفا بگین همون نامه رو به شما نشون بدن!
هنوز چنین نامه ای صادر نشده.
در مطلب بالا نویسنده توضیح داده
سلام
جناب حجت الاسلام خبرندارندکه شرکت اعتماد مبین مخابرات را با کلیه تعهدات خریداری کرده و این رای نابجا و بدور از عدالت میباشد .
با سلام وقت بخیر،خدمت سردبیر محترم.بالاخره برای کارکنانیکه با سختی کار میتوانند باز نشسته شوند آیا راهی وجود دارد یا خیر؟از پیگیری های جنابعالی کمال تشکر را دارم.البته همانگونه که مستحضرید دیپلمه ها از مزایای سختی کار استفاده کردند ورفتند ،کارشناسان چی؟؟
با سلام
عجب حکایت غریبی شده این حکایت صد من دفتر مخابرات در این سالهای خاکستری
انجا که به نفع اقایان است کارکنان مخابرات خصوصی و در بهترین شرایط از دولتی برگشته است و انجا که حق و حقوقی بر کارکنان مترتب است دولتی بوده و مزایای کارگری بر انان شامل نمی شود واقعا حکایت غریبی است
کارکنان نجیب شرکت به مثابه تکه گوشتی شده اند که هر درنده قدر قدرتی قطعه ای از ان را در دندان های خود گرفته و بطرفی می کشد گلویش را که هشت سال قبل جویدند و بعد تکه تکه اش کردند و به ان هم بسنده نکرده و در حال قظعه قطعه کردن انند چه گوشت قربانی لذیذی شده ایم و خود بی خبر از این همه تلذذی که داشتیم البته اگر این اتفاقات می افتد تا حدودی گریز ناپذیر است در نهایت حکم دهنده و متشاکی در اصل یک ید واحدند و خیلی نباید انظار عدالت داشت چرا که انتفاع هر دو از یک منبع است و کارکنان تا جایی که مقدور است دست و پا بزنند و به هر تخته پاره ای متوسل شوند شاید از غرق شدن خلاصی یابند غرق شدن که چه عرض کنم شاید بهتر است بگویم چند صباحی بیشتر نفس کشیدن که سرنوشت محتوم ما با این وکلای مدافع و دادستانان عادل ژرفای اب است که اب هم روشنی است و این نیز خود لطفی است که بر ما می رود و باید شاکر و قدر دان باشیم
باکی نست که نا امید شیطان است و ما هنوز امیدواریم
سلام دوست و همکار عزیز
ممنون از توضیحات زیباتون حقا که حق مطلب را ادا نمودید
کاری که ماهیتا سخت است با قانون نمی شود یکبار آن را سخت و بار دیگر آن را خارج از آن حساب کرد در این میان بیمه بفکر جیب خودش ومخابرات هم بفکر صندوق خودش این وسط تکلیف کسانی که یک عمر زجر کشیده اند چه می شود !!!!!
در قانون تبعیض وجود ندارد تمام همکاران گرامی بازنشسته که از مزایای سخت وزیان آور استفاده کرده اند باید شامل کسانی که در آینده بازنشسته می شوند نیز بشود کسانی که مثلا در اداره نگهداری فیبر نوری زحمت می کشند با ید حقشان ضایع شود بخدا قسم که ظلم مطلق است
باسلام در قانون تبعیض وجود ندارد تمام همکاران شاغل که از مزایای رفاهی استفاده می کنند در بخشنامه یکی هستند ولی مثل هرینه ازدواج . هزینه تحصیلی ووووو… بازنشسته فرق می کند قانون کجا انصاف کجا .
ساده قضیه اینکه ؛ شایع شده که مجموعه ی نظارتی بر مسائلِ شرکت مخابرات که کارش از دیوانِ عِدالتِ اداری به حلِ اختلاف های بی تجربه سپرده شده ، در این مسایل هم به وسوسه و هم به بی اطلاعی و تجربه ، گرفتارن و باید یه تکان حسابی به زیر مجموعه ی وزارتِ کار وتعاون و… داده بشه که، یکبار برای همیشه بدانند که شرکت مخابرات :سوپر مارکتِ با 50 نفر پرسنل نیست.