[box] مخابرات ما – آخرین هفته بهمن ۱۳۹۵ در اهواز و خوزستان … برق اهواز قطع شد و در پی آن تصفیهخانههای آب نیز .. قطع شد. سیستم مخابرات و تلفنهای همراه هم مختل شد. بعد شهر مختل شد. … چرا؟! [/box]
مخابرات ما (محمد – کلید ملی) – آخرین هفته بهمن ۱۳۹۵ در اهواز و خوزستان اتفاقی روی داد که حتی در زمان جنگ تحمیلی هم چنین اتفاقی روی نداده بود. برق اهواز قطع شد و در پی آن تصفیهخانههای آب نیز بیبرق شدند و در نتیجه آب هم قطع شد. سیستم مخابرات و تلفنهای همراه هم مختل شد. بعد شهر مختل شد. خیلیها وقتی به ادارههای خود رفتند با تعطیلی ادارهها مواجه شدند و … . اما همه چیز ناشی از یک سوءمدیریت ساده سر گرفته بود!
شستن مقرههای سیستم انتقال برق در هفته آخر بهمن ۱۳۹۵ موضوعی بود که در خبرهای مربوط به قطع برق و آب در خوزستان بسیار شنیدهشد. ماجرای نشستن خاک و ریزگردها روی مقرههای برق و ترکیب آن با رطوبت ماجرایی رقم زد که وزیر نیرو را به اهواز کشاند تا موضوع را حل و فصل کند.
کاری که سالها در خوزستان و در خطوط فشارقوی و فشار متوسط حتی در سالهای جنگ انجام میشد و هیچگاه حتی در زمان جنگ تحمیلی چنین رویدادی را به شهر و منطقه خوزستان تحمیل نکردهبود.
پیش از آنکه به خود مقرهها و کارکرد آنها بپردازیم باید به این نکته اشاره کنیم که خوزستان به ویژه شهر اهواز از دیرباز با باد و خاک همنشین بوده و طوفانهای خاک را تجربه میکردهاست زیرا کافیست فقط مسیر اهواز – اندیمشک را بررسی کنید؛ خواهید دید تمام اطراف این جاده از تپههای ماسهای تشکیل شده که با کوچکترین باد طوفانی از خاک به راه میاندازند. اما نکته اینجاست که در سالهای اخیر خشک شدن تالابهای هورالعظیم و شادگان هم به این موضوع افزوده و مهمتر اینکه مدیران حاضر در خوزستان گویا کمتر به مسائل آشنا هستند و موضوعات این خطه را میشناسند.
به ویژه آنکه وقتی هنوز «سازمان آب و برق خوزستان» را چندپاره نکرده بودند این سازمان همه ساله برنامه «مقرهشویی» داشت. چه برای خطوط فشارقوی برق و چه برای خطوط فشار متوسط.
اما مقره چیست؟ «مَقَرّه» یا گیرهٔ چینی پایه عایقی است که در دکلهای انتقال برق در محل اتصال کابلهای برق با دکل بکار میرود. در خطوط انتقال نیرو لازم است هادیهای تحت ولتاژ به نحوی از برجها ایزوله شوند و برای این کار از مقرهها استفاده میشود. این مقرهها دو وظیفه عمده دارند:
وظیفه اصلی مقرهها، ایزوله کردن هادی از بدنه برج است. این مقرهها باید بتوانند بدون داشتن جریان نشتی، ولتاژهای بالای خطوط انتقال را از بدنه برج ایزوله کنند.
حال برای شستشوی مقرهها به ویژه خطوط فشار قوی( ۴۰۰هزارولت/ ۲۳۰هزارولت و ۱۳۲هزارولت) که به هنگام برقدار بودن خط گرم مشهور است اگر در حالتی که خط برق دارد بخواهند شستشو انجام دهند باید از «آب مقطر» استفاده کنند تا خطری ایجاد نشود و در صورت نداشتن آب مقطر باید خط از حالت برقدار بودن خارج شود. یعنی باید خاموشی بگیرند و بعد بتوانند با آب معمولی این شستشو را انجام دهند. در غیر اینصورت گرد و غباری که روی مقرهها رسوب میکند با رطوبت ترکیب شده و این عایق را به رسانا تبدیل و موجب حادثه میشوند. نظیر آنچه در هفتهآخر بهمن در اهواز و خوزستان روی داد.
***
7365700cookie-checkشستن مقره یعنی چه؟ دلیل آشفتگی در خوزستان چه بود؟no
باسلام
اگه این اتفاق در گرمای تابستان صورت میگرفت چه ها که نمیشد؟
خوزستان واقعا مظلوم واقع شده ……. حتی بعد از سالهای جنگ
بقول عادل فردوی پور :چه میکنه این کلید ؟