سرگشاده به مدیر عامل، ساختار جدید به این شکل و حالت اجرا نشود
مخابرات ما- در نوشته های پیشین پایگاه خبری مخابرات ما اشاره ای داشتیم به ساختار جدید نیروی انسانی شرکت مخابرات ایران. در این نوشته ردیف های سازمانی را اعلام کردیم که احتمال تغییر دارند لذا نباید استانها نفری به آن اختصاص دهند.
به نظر می رسد ردیف های حذفی بحث بسیاری برانگیرد.
در اینجا از سوی یک همکار نامه ای سرگشاده منتشر می کنیم که دلایل خود را برای عدم حذف این سمت ها، خطاب به مدیر عامل نوشته است.
همکار
بسمه تعالی
اعضای محترم هیئت مدیره محترم مخابرات
مدیر عامل محترم مخابرات
با سلام و تحیت
احتراما به استحضار می رساند در راستای توجیه طرح مدیریت و کاهش هزینه ها ، چارت جدیدی مبتنی بر حذف بسیاری از ادارت با اهمیت در مناطق پیشنهاد شده است که متاسفانه بسیاری از حذفیات همراسنا با نیازهای فعلی سازمان نمی باشد و ممکن است تبعاتی در جهت بهره وری و اثربخشی سازمانی داشته باشد . برای مثال چگونه ممکن است اداره همانند اداره عملکرد حذف شود وقتی آیتمی بنام حق جذب نیز به آیتمهای عملکردی افزوده شده و نیازمند پایش پوره ای می باشد ، ادارات دیگر هم به همین منوال . مگر در یک منطقه بزرگ که نزدیک بیست شهرستان را مدیریت می کند می توان انتظار داشت پست ریاست ادآرت موجود در لیست بالا حذف شود . قطعا تصمیمی شتابزده در راسنای کاهش هزینه هاست که خروجی منفی بسیار بیشتر از هزینه اش به سازمان تحمیل خواهد کرد . فلذا خواهشمندیم دستورات لازم را درخصوص ارزیابی هزینه، فرصت طرح و اثر آن در کاهش کارایی ساختار سازمانی و کاهش بهره وری مبذول فرمایید .
با تشکر.
قوم مغول برای خراب کردن مملکت ساختار خاصی نداشتند دنبال ادمهای درست بگردید
مشکل مخابرات حضور اشتباهی افرادی بعنوان مدیر و هیات مدیره و مشاور است که اگر بر حسب صلاحیت بود هیچگاه در این موقعیت قرار نمی کرفتند. هر کس صلاحیت کمتر اما پل زن قوی تری باشد صعود می کند. بعد از مدتی هم توهم زده شده و احساس می کنند تئوریسین هستند و شرکت را نابود می کنند
اینکه سرائیان گند زد به همه چیر رو خوب اومدین
کاش مدیرعامل بفهمد این مشاوران تشریفاتی اگر عملکرد خوبی داشتند در جایگاه قبلی می ماندند
سلام دوستان چابک سازی اصولی نیاز بهره وری هر سازمان است و در مخابرات چابک سازی اصولی شدیدا احساس می شود الان که کارهای امور اداری و نیروی انسانی بصورت مجتمع از تهران صورت می گیرد باید در ابتدا در وجود و یا عدم وجود مخابرات شهرستانها بغیر از مراکز فنی و ادارات و مدیریتهای مالی و اداری در مراکز استانها ابتدا باید تصمیم گیری شود سپس در خصوص مدیریتها و ادارات قنی از نظر ادغام و یا حذف اقدام شود و پیشنهاد می شود در این خصوص قبل از هر اقدامی که ناشی از تفکرات چند تن از عزیزان ستادی در تهران باشد از صاحب نظران استانی که در این مقوله تجربه عملی دارند استفاده ک طی جلسات فشرده تصمیم گیری شود مخابراتی ایجاد شود تقریبا شبیه ایرانسل با کمی گستردگی بیشتر بدلیل وجود تلفن ثابت در مخابرات
مشکل مخابرات از ساختار نیست از رفتار است
چون ساختارش سر و ته شده شایسته ها در پایین و باندبازها در بالا
همت هیات مدیره و مدیرعامل مخابرات ایران در تداوم حضور و انتخاب ضعیف ترین معاونین و مدیران جهت ورشکستگی و افول مخابرات ایران و عامل نومیدی و ازبین رفتن انگیزه ها شده است
بعد از چند سال خروجی تجاری مخابرات ایران چیست؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
سلام
سردبیرجان حالا این ساختارجدید ازکی قراره اجرا بشه؟
فعلا جلوشو گرفتن
من فکر نمیکنم اجرا بشه
ولی در برنامه هست
سلام
خود ستاد ادارات کل موازی که چه عرض کنم، معاونتهای موازی هست. بعد گیر دادن به چارت مناطق که اجرائی هست؟!!!!!
نمونه معاونت تجاری و معاونت امورمشتریان
سلام صبح تان به خیر و شادی
قرائن نشان میدهددر حوزه مدیریتی شرکت مخابرات ایران ساختار سازمانی شرکت ایرانسل را عینا می خواهند اجرائی کنند وعملیاتی شد ن این طرح مستلزم اجرای فرآیند های زیر است
۱ – آماده سازی ذهنیت همکاران و سازمانها و کاهش انتظارات
۲ – توقف اجرا مصوببات هیات مدیره قبلی
۳ – ابلاغ بخشنامه بازنشستگی
۴ – کاهش سطح سازمانی مدیران مناطق و استانها به رئیس اداره
۵- افزایش حوزه عملیاتی شرکت های شسکام و تی سی وان
۶-……
به نام خداوند حکیم
آنچه مشخص است مدیرعامل سفارشی فعلی مخابرات ایران هیچ شناختی از مخابرات ندارد و فعلا سکان مدیریت شرکت در اختیار اطرافیان و به عبارتی مشاوران است.
و متاسفانه این افراد نیز سابقه درخشانی در دوران مدیریتهای سفارشی خود ندارند و بعضا نیز علیرغم ریش سفیدی
، سابقه بالاو عضویت در لوی جرگه مخابرات هیچ توانمندی ندارند.
اقای دهناد و سایر مدیران و مشاوران گرامی در این سالهای متوالی و حتی یکبار سرپرستی مخابرات ایران چه گلی به روی مخابرات زده اند که باز افتخار خدمت نصیبشان شده است!!!
ترکیب معلول و مسلول قبلی مخابرات ایران با اضافه شدن یک دمل جدید از مدیران جدید بدون هر تفکر و استراتژی کارساز جز بیچارگی برای مخابرات نخواهد داشت. چه بسا اولین راه برای گشایش مشکلات را در چوب حراج به دارایی های مخابرات یافته اند.
چند دهه توسعه مخابرات در دوران غرضی و…. و افزودن دارایی ها و املاک مخابرات بدون داشتن حوزه های پر طمطراق تجاری و راهبرد و…. اکنون در حال تبدیل به فروش این سرمایه ها و اندوخته های مدیران موفق قبل شده است.
روزگاری افرادی چون خسروی ها،نادیپورها،صدوقی ها و… سکان مخابرات را در دست داشته اند و امروز هر که از راه رسیده بر گرده این شرکت بیچاره سوار شده است!
سراییان ترکیب موفق استانها را به نابودی کشاند تا جایی که امروز یک مدیر بالای سی سال سابقه در بزرگترین استان کشور انتخاب شود! و یک جوان موفق نابود شود!
اشتباهات و عملکردهای ناموفق و مهلک مدیران این چندسال را چه کسی بررسی و برخورد کرده است! چه کسی تاوان سیمرغ و ره نگاشت و …. داده است به جز کارکنان مخابرات!
آزمایشگاهی به نام مخابرات و به کام افرادی که تنها یک خواسته داشته اند و آن فقط و فقط مدیر شدن است و لاغیر! ایجاد شده است که اعتباری یکصد ساله و قدمتی دیرینه دارد.
مدیر شدن بدون داشتن هرگونه شرایط و حتی سوابق درخشان در مخابرات و برون سپاری ان به افراد غیر متخصص و فاقد علم مدیریت شخصیت مخابرات و بالتبع کارکنان زحمتکش مخابرات را له کرده است.
طوری که مشکلات منابع انسانی و حقوقهای عادلانه در آن حل نشدنی باقی مانده است. هزینه های مخابرات از درامدهای ان بیشتر شده است. شرکت مادر مخابرات محتاج کمکهای فرزند جوان خود همراه اول شده است ! و بدون ان نمیتواند نفس بکشد!
مشکل از ساختار مخابرات نیست بلکه مدیران هرم مخابرات، انسانهای توانمندی نیستند که بتوانند مشکلات را حل کنند و با استفاده از شایسته سالاری و توان تخصصی کارکنان مخابرات درامدها را افزایش و هزینه ها را کاهش دهند و با این ابزار امکان افزایش حقوق و معیشت کارکنان را اصلاح نمایند.
عارضه سیاسی شدن مخابرات بر فنی و تجاری شدن
آن توفیر یافته است! و قلمهای انتقاد شکسته میشود! این گروه می اید و ان گروه میرود اما هر دو اشتباهی!
مخابرات خصوصی تفکر نابهنجار مدیران کاریکاتوری زمان خود است که هم اکنون در شرکتهای خصوصی با سرمایه های بالای بانکها و… در حال لذت و انتفاع هستند و سهامدارانی که از گاو شیرده مخابرات حز برای سواری ابواب جمعی خود از نیروی انتظامی وغیره و غیره و برداشت سود ادراکی ندارند.
و اما برادران و کارکنان ما که دستشان به جایی بند نیست و از دامن صنف به اداره کار و از دامن اداره کار به وزارتخانه و همینطور زنجیروار طلب حداقل ها را دارند و متاسفانه گوشهای شنوایی ندارند چون این گوشها یا از مخابرات نیستند یا توانمندی شنیدن ندارند.
در دوران کرونا اکثر شرکتهای آی تی محور رشد بی نظیری داشتند در حالیکه مخابرات درگیر بیت استریم و حق جذب کارکنان و مسائل اولیه است!
برای حفظ مخابرات نه برای حقوق حداقلی بلکه برای تغییر مدیران ناکارامد و ایجاد شایسته سالاری بایستی تجمع ها شکل گیرد و مطالبه گری ایجاد شود چون از این کنده ها دودی بلند نمیشود!
ارادتمند همکاران مخابراتی
سلام
مطلبتون جالب بود
میخوام ببرم روی سایت
فقط به من اجازه بدین ویرایش کنم یه ذره
سطحی ترین نظر و متاسفانه بی مطالعه و سخیف
جانا سخن از زبان ما میگویی
درود به نفس گرمت
احسنت وافرین
اماافسوس که گوش شنوایی نیست