از اولتیماتوم تا سکوت، بورسی شدن ایرانسل به کجا رسید؟
[box] مخابرات ما- مدتها از زمانی که داستان بورسی شدن ایرانسل مطرح شد، میگذرد اما همچنان ورود سهام این شرکت به بورس در انتظار فرصتی دیگر است. [/box]
مخابرات ما (محمد- ایسنا) – اوایل دهه ۹۰ بود که اپراتور اول ارتباطی کشور خودش را از فرابورس به بورس رساند و از همان زمان بحث ورود دیگر اپراتور تلفن همراه کشور یعنی ایرانسل به تالار شیشهای بورس مطرح شد.
این شرکت بر اساس پروانه متعهد بود که به میزان ۲۱ درصد کل سهام دارنده پروانه را طی سه سال از تاریخ لازمالاجرا شدن پروانه فعالیت از طریق بورس عرضه عمومی کند و این درحالی بود که از لازمالاجرا شدن این بند اکنون نزدیک به هفت سال میگذرد.
در الحاقیه پروانه اپراتور دوم تلفن همراه که در آبان ماه ۱۳۸۴ به تصویب رسیده است، در بند ۲-۲-۵ این الحاقیه تحت عنوان تغییرات مؤثر بر سرمایه دارنده پروانه تصریح شده ایرانسل باید در انطباق با شرایط و روال مورد تأیید وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به میزان ۲۱ درصد کل سهام دارنده پروانه را طی سه سال از تاریخ لازم الاجرا شدن (قرارداد) از طریق بورس عرضه عمومی کند.
همچنین تاکید شده که پس از انجام عرضه عمومی سهام فوق الذکر، دو عضو هیأت مدیره میبایست درانطباق با ماده ۸ قانون شماره ۲۶۰/۶۰۷۸۰- ۱۸/ ۰۲/ ۸۳ از سوی مجمع عمومی دارنده پروانه تجدید انتخاب شوند.
اما تیرماه سال ۱۳۹۳ این شرکت از سوی معاونت نظارت و بازرسی امور اقتصادی سازمان بازرسی کل کشور اخطاری را برای ورود سریعتر به بورس دریافت کرد چراکه سازمان تنظیم مقررات رادیویی کشور اقدامی در جهت تعیین تکلیف موضوع در انطباق با قوانین و مقررات مربوطه یا حداقل جریمه آن شرکت بابت نقض تعهدات به عمل نیاورده بود.
بر همین اساس سازمان بازرسی کل کشور از رگولاتوری درخواست کرد که اقدامات مناسبی را در راستای تعیین جریمه ایرانسل جهت دیرکرد در ورود به بورس انجام دهد.
بحث لزوم پایبندی ایرانسل به مفاد پروانهاش که به اعتقاد برخی اعضای رگولاتوری دارای ابهاماتی بود تا آن جا پیش رفت که کمیسیون اصل ۹۰ نیز به این امر ورود پیدا کرده و به بررسی چرایی عدم ارائه سهام ایرانسل در بورس پرداخت.
اما پیگیریهای سازمان بازرسی کل کشور در نهایت به این موضوع منجر شد که در مردادماه سال ۱۳۹۳ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی فرصتی شش ماهه را برای ورود ایرانسل به بورس تعیین کرد.
بر اساس اعلام این کمیسیون مقرر شد زمانیکه ایرانسل پیشنهادات خود را برای نحوه اجرا و زمانبندی عرضه سهام ارائه داد، کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات در این باره تصمیم بگیرد که سهام ایرانسل چه زمانی و به چه نحوه ای وارد بورس خواهد شد.
بورسی شدن در شرایط فعلی تیشه به ریشه زدن است
مدتی پس از این مهلت تعیین شده، مدیرعامل اپراتور دوم در گفتوگویی با ایسنا به اظهارنظر صریح در این خصوص پرداخته و عنوان کرد: بورسی شدن ایرانسل در شرایط فعلی تیشه به ریشه زدن است.
علیرضا قلمبر دزفولی سال گذشته در توضیح بیشتر این موضوع اظهار کرد: با اتفاقاتی که طی یک ماه گذشته برای بورس افتاده و دائم دچار فرازونشیب است، بورسی شدن تیشه به ریشه زدن است.
مدیر عامل ایرانسل در عین حال تصریح کرد: به عنوان فردی که از ابتدای کار ایرانسل در جریان تمام امور مربوط به آن قرار داشتهام و براساس مستندات اعلام میکنم در این حوزه مطابق مصوبات کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات عمل شده و اگر فردی غیر از این نظری دارد، باید حرف خود را ثابت کند.
وی ادامه داد: براساس مصوبات رگولاتوری بهطور شفاف اعلام شده که طبق اعلام ایرانسل از اول مردادماه ۱۳۹۴ فرآیند بورسی شدن آغاز میشود، حال در این میان آنهایی که خبر از اولتیماتوم اول و دوم و پایان مهلت میدهند به نظر میرسد حتی خودشان مصوبه را نخواندهاند.
مدیر عامل اپراتور دوم ارتباطی کشور در ادامه در پاسخ به این سوال که در نمایشگاه تلکام امسال رییس سازمان تنظیم مقررات ارتباطات از پاییز امسال به عنوان مهلت در نظر گرفته شده برای ایرانسل یاد کرده بود، توضیح داد: همان طور که اشاره کردم در این زمینه یک مصوبه وجود دارد و در آن هم صحبتی از پاییز نشده و به صراحت اعلام شده است که باید فرآیند بورسیشدن این شرکت از اول مردادماه آغاز شود. برای این تاریخ زمان پایانی نیز اعلام نشده است.
دزفولی ادامه داد: ما هم براساس مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات شروع به مذاکره و مکاتبه با سازمان بورس کرده و از آنها خواستهایم شرایط بورسی شدن را اعلام کنند. در همین زمینه نیز جلساتی برگزار شده و فرآیند آغاز شده است.
دولت بزرگترین ذینفع ایرانسل
اما مدیر عامل ایرانسل در بخش دیگری از صحبتهای خود خاطر نشان کرده بود: بزرگترین ذینفع ایرانسل در ایران دولت است و به اشکال مختلف بیش از ۴۰ درصد درآمد ما به دولت پرداخت میشود.
وی ادامه داد: حال اگر قرار باشد این فرآیند به اصلیترین و بزرگترین ذینفع خود ضرر بزند، طبیعی است چه بنده به عنوان مجری این کار و چه هیات مدیره ما زیر بار این نخواهیم رفت که به بهانه بورسی شدن به دولت ضرر وارد شود مگر اینکه خود دولت متقبل این ضرر شود.
مدیر عامل اپراتور دوم ارتباطی کشور با تاکید بر اینکه ورود به بورس در شرایط فعلی بورس نوعی تیشه به ریشه زدن است، متذکر شد: نه دولت حاضر است چنین اجحافی در حق خود کند و نه این اجحاف را در حق شرکای این پروژه و شریک خارجی ایرانسل روا میدارد.
وی در ادامه تصریح کرد: با توجه به شرایط وضعیت بسیار شفاف و روشن است و هر فردی که باشد همین تصمیم را میگیرد.
مدیر عامل اپراتور دوم ارتباطی کشور ادامه داد: من مجاز نیستم مواردی که وزیر ارتباطات در جلسه کمیسیون تنظیم مقررات بیان کردهاند را اعلام کنم، اما این صحبتها ثبت و ضبط شده و میتوان با اجازه گرفتن از شخص وزیر، فرمایشات ایشان در این زمینه را پخش کرد تا دیگران نظر مقام عالی وزارت در این رابطه را که منجر به ابلاغ مصوبه مذکور شد بدانند.
بورسی شدن ایرانسل به صلاح نیست
پس از اظهارات مدیر عامل ایرانسل، وزیر ارتباطات نیز در صحبتی تاکید کرد: در شرایطی که کشورهای مختلف دنیا برای سرمایهگذاری در ایران در حال برنامهریزی هستند، صلاح نیست شرکتی که در سالهای سخت تحریم با وجود تمام مشکلات سرمایهگذاری در ایران را دنبال کرده با مشکل مواجه کنیم.
محمود واعظی در پاسخ به سوالی که دربارهی وضعیت بورسی شدن ایرانسل و ارائهی سهام آن در بورس مطرح شده بود، تصریح کرده بود: بحث بورسیشدن ایرانسل کنسل نشده، اما بالاخره زمانی که شرکتهای بزرگ قصد ورود به بورس را دارند باید آمادگیهای لازم را در خود ایجاد کنند.
وزیر ارتباطات ادامه داد: شرکت ایرانسل شرکتی است که ۴۹ درصد سهام آن متعلق به سرمایهگذار خارجی است و اکنون در شرایطی که کشورهای مختلف قصد ورود به ایران و سرمایهگذاری در آن را دارند، لازم است شرکتی که در شرایط سخت همکاری کرده و سرمایهگذاری خود در ایران را رها نکرده، حمایت کنیم و حال که این شرکت اعلام میکند شرایط برای آن آماده نیست، ما هم کمی انعطافپذیری داشته باشیم.
واعظی در عین حال یادآور شد: از سوی دیگر باید به این نکته توجه داشت که این شرکت فعالیتهای خود را به طور مرتب و شفاف انجام میدهد و اینگونه نیست که اگر سهام آن در بورس ارائه نشود اتفاق خاصی افتاده است، اما به هرحال حالا که سرمایهگذاران خارجی قصد ورود به ایران را دارند اگر فضای سرمایه را آرامتر نگه داریم شرایط بهتری در کشور حاکم میشود.
اما پس از این صحبتها، واعظی طی یک سال گذشته کمتر در این باره اظهار نظر کرده و حتی در آخرین باری که در جمع خبرنگاران سوالی در این باره مطرح شد ترجیح داد پاسخی به این سوال ندهد با این وجود مدیرعامل شرکت بورس تهران، مهرماه سال جاری درباره عرضه ایرانسل در بورس به اظهار نظر پرداخته و اعلام کرده بود: با شرکت ایرانسل صحبتهایی کردهایم. سهامداران آن آمادگی دارند که سهامشان را در بورس بیاورند. این شرکت قرار شده با سهامدار خارجیاش صحبت کند و نهایتا به توافقی دو طرفه برسند ولی سهامداران ایران نیز برای ورود به بورس اعلام آمادگی کردهاند.
در هر حال آخرین پیگیری خبرنگار ایسنا از روابط عمومی اپراتور دوم تلفن همراه درباره وضعیت و شرایط ایرانسل برای ورود به بورس و کسب اطلاعات جدیدتر به نتیجه نرسید.
***
نظرات بسته شده است.